dissabte, 9 de juny del 2012

BOUESIA a Amposta Ràdio i una entrevista a CATALUNYA RÀDIO

Canal 21, al programa Districte 21, Míriam Gavaldà entrevista a Màngel i a Sam Vila

Donem les referències de diversos programes que han entrevistat a Miquel Àngel Marín, boucèfal i pal de paller de la Bouesia:

Bouesia vincula el paper dels canals en el desenvolupament del delta
Vincular el paper que la construcció dels canals va suposar per al desenvolupament humà i econòmic del delta de l'Ebre amb la projecció cultural del territori és un dels arguments centrals que el festival poètic Bouesia vol transmetre en la seva edició d'aquest 2012. Després del seu naixement fa vuit anys a Deltebre (Baix Ebre), el certamen s'obre enguany a diferents espais del territori i fixa la seva base d'operacions al Centre d'Art lo Pati d'Amposta. Durant el primer i l'últim cap de setmana de juny, el festival ha programat una exposició retrospectiva, recitals, una romeria poètica i actuacions com la dels músics Carles Santos, Llorenç Barber, la ballarina Sònia Gómez o el poeta Carles Hac Mor.
"La construcció de la casa del bou", l'epígraf sota el qual es presenta aquesta edició, conjumina, d'una banda, la commemoració pel centenari de la construcció del canal de l'Esquerra de l'Ebre, d'una banda, i el segle del naixement del músic nord-americà John Cage. Una metàfora sobre el desenvolupament del Delta de l'Ebre, una de les grans revolucions agrícoles a Europa del segle XX, segons l'organitzador del certamen, Miquel Àngel Marín, vinculada al paper també "revolucionari" de Cage com a pioner de la música aleatòria, electrònica i la utilització no convencionals dels sons i els instruments. "Nosaltres agafem el canal de l'Esquerra i també l'utilitzem com un material més de treball", ha precisat Marín.

Aquest doble homenatge protagonitzarà l'última jornada del festival el pròxim dia 1 de juliol, amb un peculiar recital poètic travessant el riu Ebre a peu per l'assut de Xerta (Baix Ebre) i que es tancarà amb una passejada poètica per Tortosa resseguin el traçat subterrani del canal de l'Esuqerra i que culminarà amb la presentació dels llibres dels poetes Josep Pedrals i Andreu Subirats.

El diàleg entre el paper del canal i de Cage com a acceleradors del progrés marcarà bona part de la programació que arrenca el pròxim 1 de juny a Vandellòs (Baix Camp), amb la sisena edició de la Bouesia en aquest municipi dedicada enguany al poeta Carles Hac Mor. En aquest context, s'han programat les denominades Acceleracions Bouhaus (1912-2012), un conjunt d'activitats i actuacions que arrencaran el pròxim dos de juny amb una pelegrinatge des de Deltebre al Centre d'Art lo Pati d'Amposta, un espai que des d'enguany vol acollir les futures edicions del festival de vocació experimental i avantguardista.

Una exposició, la Rondalla del Teixidor, la performance de l'artista plàstic David Ymbernon, les actuacions de la ballarina Sònia Gómez, els músics Llorenç Barber i Montserrat Palacios, l'espectacle dels madrilenys Proyecto 23 o els vallencs Don Simón y Telefunken, entre d'altres, donaran forma a la segona jornada del primer cap de setmana que es tancarà diumenge, 3 de juny, amb un recital a la desembocadura de l'Ebre, sobre el 'ziggurat' del Galatxo de Sorrapa. Ja de cara l'últim cap de setmana de juny, i com a plat fort de la cloenda cloenda, el músic vinarosenc Carles Santos, juntament amb Inés Borràs, actuaran al Centre d'Art lo Pati.

'Anticonferències'

El programa es complementa també amb múltiples recitals poètics de participació oberta, amb voluntat d'intercanvi cultural interdisciplinar i festiu en el context del delta de l'Ebre. En aquest marc, Marín ha destacat l'aposta enguany també per un nou format, les "anticonferències", una experiència amb cinc conferències on els ponents transgrediran el codi seriós d'aquest format "amb humor i surrealisme".

Nascut a Deltebre fa vuit anys, el festival transcendeix enguany els límits del municipi deltaic i s'estén també a Amposta, Tortosa, Xerta, Tivenys o Vandellòs amb l'ànim d'implantar-se territorialment per fer arribar la poesia a tot arreu. Una aposta que ha trobat acollida al Centre lo Pati on, el seu director, Blai Mesa, ha destacat la connexió de les propostes culturals que planteja "amb un esperit de territori" i la voluntat d'exportar-lo i "fer-lo universal".

Des de l'Ajuntament d'Amposta, la regidora de Cultura, Maria del Mar Panisello, ha destacat l'aposta del certamen per "fer sortir l'art fora al carrer". Per la seva banda, el regidor de Cultura de Deltebre, Joan Alginet, ha celebrat que la Bouesia hagi sobrepassat els límits de la població amb l'objectiu de rellançar el seu projecte cultural.
CATALUNYA RÀDIO:
ENTREVISTA AL BOUCÈFAL MIQUEL ÀNGEL MARÍN
TAMBÉ US PODEU DESCARREGAR LA PEÇA BOUESIA DE MÀNGEL.
BOESIA ALS PARCS, 2 VI 2012, Galatxo de Sorrapa, Deltebre (F: Bouesia Facebook)

CANAL 21 


 La ballarina Sònia Gómez i el músic Carles Santos, artistes destacats del festival Bouesia que enguany es fa territorial

Aquest divendres 1 de juny arrenca el festival Bouesia 2012, que enguany vol commemorar el centenari de la construcció del canal de l'Esquerra de l'Ebre, d'una banda, i el segle del naixement del músic nord-americà John Cage. Així, el diàleg entre el paper del canal i de Cage com a acceleradors del progrés marcarà bona part de la programació que arrenca el pròxim 1 de juny a Vandellòs, amb la sisena edició de la Bouesia en aquest municipi dedicada enguany al poeta Carles Hac Mor. En aquest context, s'han programat les denominades Acceleracions Bouhaus, un conjunt d'activitats i actuacions que arrencaran el pròxim dos de juny amb una pelegrinatge des de Deltebre al Centre d'Art lo Pati d'Amposta, un espai que des d'enguany vol acollir les futures edicions del festival.
Una exposició retrospectiva, la Rondalla del Teixidor, la performance de l'artista plàstic David Ymbernon, les actuacions de la ballarina Sònia Gómez, els músics Llorenç Barber i Montserrat Palacios, l'espectacle dels madrilenys Proyecto 23 o els vallencs Don Simón y Telefunken, entre d'altres, donaran forma a la segona jornada del primer cap de setmana que es tancarà diumenge, 3 de juny, amb un recital a la desembocadura de l'Ebre, sobre el 'ziggurat' del Galatxo de Sorrapa. Ja de cara l'últim cap de setmana de juny, i com a plat fort de la cloenda cloenda, el músic vinarosenc Carles Santos, juntament amb Inés Borràs, actuaran al Centre d'Art lo Pati.
El director del certamen, Miquel Àngel Marín, ha destacat l’embranzida territorial del certamen i la incorporació d’un nou format: el de les bouconferències o anticonferències.
Nascut a Deltebre fa vuit anys, el festival transcendeix enguany els límits del municipi deltaic i s'estén també a Amposta, Tortosa, Xerta, Tivenys o Vandellòs amb l'ànim d'implantar-se territorialment per fer arribar la poesia a tot arreu. En aquest sentit, des de l'Ajuntament d'Amposta, la regidora de Cultura, Maria del Mar Panisello, ha destacat l'aposta del certamen per "fer sortir l'art fora al carrer". Per la seva banda, el regidor de Cultura de Deltebre, Joan Alginet, ha celebrat que la Bouesia hagi sobrepassat els límits de la població amb l'objectiu de rellançar el seu projecte cultural.
L'última jornada del festival tindrà lloc pròxim dia 1 de juliol, amb un peculiar recital poètic travessant el riu Ebre a peu per l'assut de Xerta i que es tancarà amb una passejada poètica per Tortosa resseguin el traçat subterrani del canal de l'Esquerra i que culminarà amb la presentació dels llibres dels poetes Josep Pedrals i Andreu Subirats.
Cinta Bonet / ACN