dimarts, 5 de juny del 2012

BOUESIA AL FACEBOOK: PEIXOS I BOUS

Entre fotos, textos, aquesta adreça
segueix les experiències bouètiques: un centre d’art (LO PATI, Amposta) i acceleracions –el canal, John Cage i l’acció per dilatar el present entre la instal·lació i els moment evocats, expressió contínua de la bouesia. 

Com a mostra copiem uns texts i fotos:

Obra d'Andrea Franch

Acceleració Bouhaus: el canal de l’esquerra i la Bouesia

·        Fins a l’1 de juliol es pot visitar al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta una exposició retrospectiva sobre el certamen on el canal fa d’eix conductor
·        Inclou diversos audiovisuals entre els quals destaquen les últimes actuacions del Teixidor o l’espectacle de Carles Santos i Llorenç Barber a les barcasses
·        Els alumnes de segon i quart d’ESO de l’Institut de Deltebre hi han participat amb un taller

Aumnes de IES DELTEBRE batejant els peixos que després s'instal·laran al PATI

El Centre d’Art de les Terres de l’Ebre Lo Pati acull fins al proper 1 de juliol una exposició que sota el títol Acceleració Bouhaus (1912-2012) vol ser una retrospectiva dels vuit anys del Festival Bouesia. Comissariada per Patrícia Carles i Joan Bonet, la mostra reflexiona sobre el diàleg entre paisatge i art i agafa com a fil conductor el paper “accelerador” que el canal de l’esquerra ha exercit en el desenvolupament econòmic i social del delta de l’Ebre. De fet, Bouesia 2012 pretén commemorar enguany el centenari de la construcció del canal.

A grans trets l’exposició s’estructura en dos grans blocs. D’una banda la petjada fotogràfica i sobretot audiovisual que el festival ha deixat durant els vuit anys de trajectòria. Entre aquest material destaca la projecció de les actuacions del Teixidor (el cantador va participar fins que la salut li va permetre a la Bouesia) i l’espectacle de Carles Santos i Llorenç Barber als transbordadors del Delta (Espectacle de les barcasses al tardet). L’altre gran eix és el material produït pels alumnes de segon i quart d’ESO de l’Institut de Deltebre en un taller en el qual els alumnes redescobrien des d’un punt de vista creatiu el canal. És el que s’anomena rellegir el paisatge. Arran d’aquest taller els alumnes van participar activament en el montatge de l’exposició i van dissenyar una cinquantena de postals on el canal és el motiu. Entre altres, hi ha el fotomontatge amb una góndola, un tractor caient a l’aigua o un immens cap de tauró a punt d’empassar-se una xiqueta. Els alumnes també van confeccionar prop d’un centenar de peixos amb material reciclat que van soltar dins al canal lligats amb una corda i que ara formen part de l’exposició amb cartells lligats on es poden llegir missatges com No poseu més embassaments al riu o No embruteu el canal.

Ara bé un dels elements més espectaculars i pensats de la mostra és un gran dipòsit d’aigua convertit en lámpara que connecta amb un mur hidropònic de plantes diverses. És el símbol del canal. Simbolitza el paper transformador de l’aigua i la seua capacitat per construir un paisatge totalment nou.

Llorenç Barber, musicòleg campana, presenta John Cage


El Festival Bouesia pelegrina de Deltebre al Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta

El Festival Bouesia, nascut a Deltebre fa vuit anys, canvia enguany d’emplaçament i de dates. Així, tot i que un dels recitals poètics es farà a la desembocadura del riu Ebre, el gruix de l’activitat es trasllada a Amposta, on els organitzadors del certamen, l’associació cultural Rabera de Bouetes, han trobat la complicitat del nou Centre d’Art Lo Pati. L’objectiu és que a partir d’enguany la Bouesia formi part de la programació anual d’aquest centre. Bouesia 2012 “La construcció de la casa del bou” s’estructura al voltant de dos grans eixos. El primer serà una exposició retrospectiva: Acceleració Bouhaus, que, a partir de material documental explicarà l’univers creatiu que s’ha generat durant aquests últims vuit anys a Deltebre. Acceleració perquè l’objectiu del festival és revolucionar i fer progressar, al menys durant uns dies, el panorama cultural ebrenc  i català. I L’exposició estarà oberta de l’1 de juny a l’1 de juliol a Centre d’Art Lo Pati. L’altre gran eix són les Acceleracions 2012, un bon grapat d’activitats que es concentraran els dies 1, 2, 3, 30 de juny i 1 de juliol i entre les quals destaca una Bouromeria de Deltebre fins a Lo Pati d’Amposta, és a dir una peregrinació cultural a un centre d’art;  una desfilada dels Moros i Cristians de l’Olleria (Vall d’Albaida) pels carrers d’Amposta i Deltebre per celebrar l’arribada dels arrossaires valencians al Delta; l’estrena de Dansa-poema amb una sola cama, una peça de la ballarina senienca Sònia Gómez, a partir de textos de Vicent Andrés Estellés i música d’Ovidi Montllor; també sonarà el Piano a quatre mans de Carles Santos i Inés Borràs, i la música de Llorenç Barber; i es realitzarà un taller amb els alumnes de l’IES Deltebre.Un altre punt important és que Bouesia 2012 commemora el centenari del naixement del músic americà John Cage i el de la construcció del Canal de l’Esquerra de l’Ebre. Cage va ser un pioner de la música aleatòria, la música electrònica i la utilització no estàndard dels instruments. És a dir, va revolucionar el panorama musical, de la mateixa manera que la construcció del canal de l’Esquerra va revolucionar el Delta de l’Ebre i en va accelerar el progrés econòmic, social i cultural. El seu particular homenatge es farà a l’assut de Tivenys i Xerta on naix el canal de l’Esquerra amb un recital poètic i la interpretació de peces de Cage.L’edició d’enguany de la Bouesia ha comptat amb la col•laboració del Centre d’Art Lo Pati, els ajuntaments d’Amposta, Deltebre, Tivenys, Tortosa, Vandellòs i Xerta, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del departament de Cultura de la Generalitat i diverses empreses privades.

BOUETES, terrisses de Maravilla Sáez
La Bouesia, el projecte La Bouesia va nàixer  l’estiu del 2005 com un aplec i recital de bouetes a Deltebre. A partir d’aquí es va crear l’associació cultural Rabera de Bouetes, que integra artistes de les Terres de l’Ebre i de la resta dels Països Catalans. És un esdeveniment cultural, interdisciplinari i d’intercanvi entre artistes que té com a escenari principal el paisatge del Delta de l’Ebre. És un lloc de trobada, de festa i de cohesió social que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ..., en diferents formats: accions, recitals, instal•lacions o intervencions en l’espai públic. Mescla les paraules Bou i Poesia en un intent de fer popular la poesia (a ningú se li escapa la important tradició taurina dels pobles del Delta) i trencar el tòpic que és una art elitista. Més recentment ha sorgit el terme Bouhaus, una altra creació lèxica que significa la casa del bou i com a casa del bou s’entén el Delta.Els objectius són: promoure la interacció entre l’art i el paisatge natural i urbà del Delta de l’Ebre; activar i potenciar els vincles entre creació artística i vida social, econòmica i cultural del territori; i treballar perquè les pràctiques culturals formin part de la realitat del Delta de l’Ebre. En les darreres edicions hi ha participat a la Bouesia artistes com  Carles Andreu, Llorenç Barber, Antoni Clapés, Carles Hac Mor, Don Simón y Telefunken, Perejaume, Pepa Plana, Sol Picó, Benet Rossell, Carles Santos, Eduard Carmona, M. A, Marín, Mariona Segarra, Javier Caballero, Xavier Maristany, Pau Riba, Jaume Sisa, Pep Gimeno “Botifarra”, Andreu Subirats, David Ymbernon, Ester Xargay, Gerard Gil, entre d’altres.


VANDELLÒS: Revista Caminada "ANÍS MOR A CAL BOU" 
Blai Mesa obre l'exposició i els parlaments al PATI. Amb  Miquel Àngel Marín,  Joan Alginet,  Mari Mar Panisello, Joan Bonet i Patrícia Carles. També van bouetitzar Carles Hac Mor, Ester Xargay i Llorenç Barber