divendres, 29 de juny del 2012

EMIGDI SUBIRATS A LA BOUESIA


Mentre la Bouesia camina cap a la boucloenda d’aquest fi de setmana un voldria recuperar algunes coses que s’ha perdut. D’aquesta Bouesia als Parcs, que es va fer al Galatxo de Sorrapa el 3 de Juny,
hem trobat el relat següent, del boueta Emigdi Subirats
POESIA ALS PARCS, GALATXO DE SORRAPA, foto: Facebook  Bouesia

Diumenge 3 de juny va ser una jornada molt emotiva personalment atès que vaig ser convidar a participar al festival Bouesia, el qual se celebra en l'edició d'enguany durant tot el mes de juny en diverses poblacions ebrenques (Amposta, Tivenys, Deltebre, etc.) i realitza un sentit homenatge als canals. Coordinen els actes el poeta lleidatà Carles Hac Mor i l'Ester Xarray. Era el dia de la poesia als parcs, promogut per la Diputació de  Barcelona, que també s'encarrega de l'organització d'actes fora de la demarcació barcelonina. L'indret triat era senzillament magnífic, amb una bellesa paisatgística sense igual. la torre vigia de fusta situada a la zona coneguda com el Galatxo, a la mateixa desembocadura del riu Ebre.

Primerament vaig recitar el meu poema extens Càntic a la vida, que havia dividit expressament en cinc parts per tal que pogués ser recitat adequadament, i que representa un menut repàs als meus ideals i a la meua trajectòria vital. Aquest poema el podeu trobar i llegir en dos apunts anteriors en aquest mateix diari personal on line.

Després vaig recitar la històrica Oda a la pàtria, de Bonaventura Carles Aribau, la qual va donar el tret a l'inici de la Renaixença de la nostra llengua el 23 d'agost de 1833, quan va ser publicada al diari El Vapor de Barcelona.

Em va acompanyar al violoncel en tot moment  el jove tortosí Ferran Benaiges, músic i estudiant del darrer curs de Filologia catalana a la URV. És el primer cop que gaudia de l'oportunitat de recitar amb acompanyament musical, la qual cosa s'ha de repetir ja que ha estat una  experiència molt reconfortant. Ens l'havíem preparada a consciència i tant Ferran com jo ens sentim molt satisfets del resultat aconseguit. Vam dedicar emotivament la recitació al jove tortosí Andreu Curto, empresonat pels fets ocorreguts a Barcelona durant la darrera vagta general, el qual esperem tenir lliure i  entre nosaltres ben aviat.

També van participar a la jornada poètica diversos bouetes d'arreu del país, que van ser un espill de la gran varietat d'estils poètics existent al país: el poeta barceloní Joan Vinuesa; el músic-poeta de la Franja i resident a París, Carles Andreu; dos representants del col·lectiu de  mestresses de casa de Deltebre; i la rondalla del Teixidor, amb el cantador Torreta.

La nostra actuació va ser probablement la que va tenir un caire més seriós, ja que els bouetes se solen caracteritzar per l'excentricitat i la participació en un clima desimvolt. Tot i això, estic molt satisfet de la tria de poemes realitzada, a la qual el so del violoncel i el bon quefer musical de Ferran va donar un especial caliu.
EMIGDI SUBIRATS

http://ventetdelsud.blogspot.com.es/2007/10/metablog-demigdi-subirats.html 

 
Emigdi Subirats i Sebastià (Campredó, 1967). Llicenciat en Filologia Anglogermànica per la URV, escriptor i investigador literari. Casat i amb dos fills, treballa com a professor d'anglès a l'Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges. És vicepresident d'Òmnium cultural a les Terres de l'Ebre i organitzador de la Fira al carrer de Campredó. Dirigeix el programa radiofònic Lletres Ebrenques, a Antena Caro Roquetes. Autor de les novel·les: Tomàs Serra (2001), Vora l'Íber (2002),  Expedient 3295 (2003) i Dies d'anhels (2009). Coordinador dels llibres d'història: Campredó orígens i actualitat(2002) i Amposta (2006). Comissari del Centenari del naixement de l'intel·lectual catalanista Joan Cid i Mulet, ha publicat els llibres: La catalanitat exiliada, opinions de Joan Cid i Mulet (2007) i Joan Cid i Mulet, testimoni catalanista d'una ciutat i d'un temps (2007). Amb Emili Bonet, escriptor, pintor...poeta (2007) va guanyar el premi La Nostra gent del 2002, que atorga l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià. Amb Roc Llop i Convalia, l'exili d'un poeta miravetà (conjuntament amb Josep M. Sàez) va guanyar el premi Artur Bladé i Desumvila de 2007 que atorga el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. Va redactar la història de la llegenda de l'ermita de Solicrú, publicada als Goigs de la Mare de Déu de Solicrú (2006). Ha traduït de l'anglès els llibresL'assassinat considerat com una de les belles arts (2008) de l'escriptor anglès del segle XIX, Thomas de Quincey, i La vida sota el socialisme (2009) d'Òscar Wilde, mentre que ha traduït a l'anglès els textos de Terres de l'Ebre, Vida i colors (2010) de Vicent Pellicer. Ha participat en els reculls col·lectius de narrativa de l'editorial Aeditors: L'Altre Nadal (2006), Estius a l'Ebre (2007) i El riu que parla (2008), i a EbreBlook de l'editorial Cossetània; de poesia: Amb les mans obertes (2004), Per un futur sense llàgrimes (2007) i Mostra de poesia d'Alcanar (2010); i en el recull d'apunts  provinents de blogs literaris La catosfera literària. Ha publicat les comunicacions Lletres ampostinesi Joan Cid i Mulet al llibre col·lectiu Arts i lletres a la diòcesi de Tortosa (2008). Ha estat l'antòleg de l'antologia de poesia ebrenca Lletres de Casa (2009) i ha estat responsable de l'edició de l'Obra Completa de Joan Cid i Mulet.  Compta amb tres blocs de temàtiques diferents: Emigdi Subirats (literari), Nessie School (idiomes estrangers) i Poemes i lletres (obra poètica i narrativa pròpia). També ha estat el redactor dels portals www.cidimulet.org i www.campredo.altanet.org , col·labora en els blocs http://rocllop.cat i http://www.campredotempler.blogspot.com i als portals literari www.llibresebrencs.org, www.serretllibres.com . Col·labora amb els setmanaris La Veu de l'Ebre, Mes Ebre i L'Eco de Sitges, amb la revista Malpàs (Ascó), L'Estel (Tortosa), Amposta.

foto http://ventetdelsud.blogspot.com.es/2007/10/metablog-demigdi-subirats.html