dimarts, 29 de maig del 2012

JOSEP PEDRALS, CICLE A LA SECA, ESPAI BROSSA




EL FURGATORI 


de Josep Pedrals
Sala Joan Brossa
Dates: Del 31 de maig al 10 de juny
Fitxa:
DINS DEL CICLE JOSEP PEDRALS A LA SECA
Autor Josep Pedrals
Música Marta Robles i Alba Carmona
Escenografia Sebastià Brosa i Jorge Salcedo
Il·luminació Alex Aviñoa
Vestuari Xènia Gasull
Construcció titelles Eudald Ferré
Actors Dafnis Balduz, Aina Huguet, Alba Carmona, Eudald Ferré, Marta Robles i Doctor Soler.
Dramatúrgia Josep Pedrals i Iban Beltran
Direcció Escènica Iban Beltran
Espectacle en català
Una coproducció de RE&MA12 i La Seca. Amb la col•laboració de l’Institut Català de les Indústries Culturals.
 
Sinopsi:
Un dels textos més reconeguts de Josep Pedrals va prendre forma de dietari, de novel·la, de recull de poemes i cançons. El motiu era la creació d'un personatge que elabora un estudi de la tradició d'un poble peculiar de Catalunya. Un poble inventat, naturalment, que conforma un imaginari i s’endinsa en una tradició oral apòcrifa, però carregada d'erotisme i comèdia.
La novel·la en qüestió és El Furgatori, i permet l'exercici de re-interpretar la tradició (oral) catalana. El relat creat per l'autor, que relata la vida i les tradicions de Bolló, un poble imaginari dins el territori català, no tan sols és un homenatge a figures com Joan Amades o Aureli Capmany, sinó que serveix també per a re-interpretar el nostre llegat pervingut a través de la transmissió oral. El Bolló de Pedrals és també el Macondo de Gabriel García Márquez, o la Mequinensa de Jesús Moncada.

El perquè del Cicle Josep Pedrals

Es dóna la feliç situació que aquesta temporada dos directors (Jordi Oriol i Iban Beltran) han pensat en un mateix autor, Josep Pedrals, per a basar els seus espectacles. I no s’hi han fixat precisament per la trajectòria teatral que hagi pogut tenir –perquè no en té, pràcticament; sí que en té, en canvi, i molt ben consolidada, com a poeta i escriptor de novel•les-.
Si Jordi Oriol i Iban Beltran han parat atenció en un autor –a priori- no teatral és perquè l’escriptura que proposa és altament escènica: fa un ús gairebé musical de la paraula. I aquesta qualitat, afegida a la densitat poètica i a moltes altres qualitats d’aquest escriptor, fan que sigui ara mateix un autor de referència.
Un altre motiu és la coincidència generacional entre tots tres.
Per tot això, Jordi Oriol i Iban Beltran proposen crear un cicle al voltant de la literatura Pedrals. No pas al voltant de l’autor, perquè no tindria un interès escènic. Sí, però, que tindrà interès utilitzar el cicle Pedrals per entrar en l’imaginari d’aquest poeta.
Un imaginari que, tot aprofitant l’avinentesa d’aquest cicle, es vincularia en una i altra proposta escènica, El Furgatori i En comptes de la lletera. Crearia vincles poètics, narratius, de personatges, entre la proposta de Jordi Oriol i la d’Iban Beltran .
 
Horaris: De dimecres a dissabtes a les 20.30 h. 
Diumenges a les 19 hores.