dissabte, 5 de juliol del 2014

ÈXODE ULTRALOCAL, BOUESIA 2014. DESENA EDICIÓ


Vandellòs, Sisqueta Margalef a l'Estació amb la carrossa
 
Enguany el Festival d’Acció Poètica Bouesia arriba a la seua desena edició i se celebrarà sota el lema Èxode Ultralocal. Un concepte que fa referència a la itinerància del festival Bouesia i al mateix temps a la seua capacitat de fer universals a través de l’acció artística i de la poesia elements de l’ideari més popular del Delta, ja siguin els canals, les coeteres o la jota. El certamen entén l’exploració poètica com a diàleg amb l’entorn més immediat, el dels carrers i places dels nostres pobles i ciutats; un diàleg amb els llocs que acumulen més memòria: els centres històrics i els edificis emblemàtics.

Pel seu caràcter experimental i d'intercanvi, el festival Bouesia ha tingut sempre la voluntat d’incórrer en contextos diversos: ha nascut a Deltebre, però s’ha expandit a d’altres indrets. Així, per exemple, des de fa vuit anys, se celebra també a Vandellòs. També s’han fet incursions a la Franja de Ponent, Barcelona, Tarragona, Riudoms, Tortosa, Amposta, l’assut de Xerta, Tivenys... En l’edició d’enguany s’incorpora Flix i es mantenen Deltebre, Vandellòs, Tortosa, Amposta i Paterna, això fa que prengui força el caràcter ultralocal del festival. El concepte sedentari (rígid, codificat, tancat, vertical,...) versus el concepte nòmada (fluir, recórrer, realitat en procés, flexibilitat, pluralitat, horitzontalitat,...).

Aquesta itinerància i concepte ultralocal prendrà encara més rellevància amb la incorporació d’un element molt arrelat a l’ideari de les festes populars: una carrossa.

Construïda pels alumnes de segon d’ESO de l’IES Deltebre a través d’un taller impartit per l’artista valencià Rafael Tormo: Implosió impugnada 21. Èxode ultralocal. Aquest taller i aquesta carrossa marcaran totalment l’edició d’enguany de la Bouesia. La idea és que aquesta carrossa sigui a l’hora mitjà de transport i escenari, lloc d’exhibició i de participació, que recorri els diferents pobles on enguany la Bouesia portarà les seues accions poètiques. Serà un element versàtil que en un moment donat també es podrà convertir en peanya per poder ser passejada com si fos un pas de Setmana Santa.
Alumnes de l'IES DELTEBRE

Implosió impugnada 21. Èxode ultralocal
 
Implosió impugnada és un projecte de llarg recorregut amb el qual Rafael Tormo (Beneixida, 1963) pretén “impugnar” a través de la reflexió o d’accions artístiques determinats contextos socials o pràctiques que condueixen a les persones a no expressar el seu malestar o inconformisme. Una d’aquestes accions artístiques l’ha desenvolupat a través del taller impartit amb els alumnes de segon d’ESO de l’IES Deltebre. Implosió impugnada 21. Èxode ultra local. Un taller que ha consistit en l’ocupació poètica del carrer a través de pintades en edificis abandonats i la construcció d’una carrossa.

La Implosió impugnada 21. Èxode ultralocal parteix de la base de que ens manquen respostes davant la imminent globalització al mateix temps que allò que semblava inabastable s'empetiteix. Tots ens adonem de les constants mostres d'això; sense poder fer-hi res. Els paisatges físics que travessem dia a dia ens indiquen que hem entrat en un espai irreal, on solament es pot administrar allò donat com un exiliat entre límits i obligacions ben interioritzades. Davant d’això Tormo proposa ocupar aquest espai amb pintades poètiques en façanes abandonades de Deltebre i amb la construcció d’una carrossa. Aquesta carrossa ens ha de permetre ocupar també el carrer des d’un punt de vista de disbauxa festiva.

Allò popular no és folklòric. Una carrossa forma part de l’imaginari col·lectiu com un element recognoscible i acceptat per l'entorn local. El que fem és transformar-lo. Una carrossa s’utilitza normalment com espai d'exaltació des d'on et miren i mires. Un dispositiu festiu que ha passat successives crisis per motius diversos, entre elles la desafecció del públic. El que fem és rellançar-lo dins mateix de la festa.

La festa concebuda com un esclat magmàtic, una activitat pura en la qual no hi ha subjecte, ni causa, ni efecte, ni identitat, sinó simplement diversitat, agitació creadora empesa per una força que no té estructura ni fi. La comunitat celebrant fa possible l’intercanvi generalitzat, una energia sense control que és el que tem per sobre de qualsevol cosa la comunitat.  


Rafael Tormo (Beneixida, 1963). Artista i productor cultural valencià polifacètic que actualment dirigeix l’espai Perifèries a la Universitat de Valencia. El seu treball se centra en fer d’intermediari en espais paradoxals comuns que provoquen situacions de crisi i utilitza la pirotècnia des d’un punt de vista artístic. Tormo és l’impulsor d’un projecte de llarg recorregut, “Implosió impugnada” amb el qual pretén “impugnar” a través de la reflexió o d’accions artístiques determinats contextos socials o pràctiques que condueixen a les persones a no expressar el seu malestar o inconformisme.

A la Bouesia, Tormo ha impartit un taller a alumnes de segon d’ESO de l’IES Deltebre que ha consistit en ocupar poèticament espais públics amb pintades i que ha culminat amb la construcció de la carrossa de la Bouesia 2014, la qual transitarà per les diferents seus del festival d’enguany: Vandellòs, Tortosa, Deltebre, Flix i Amposta. 9

A banda d’això, aquest artista valencià farà una intervenció pirotècnica a Vandellòs que consistirà en generar una experiència de implicació i risc que ens apropi a un altra manera d'estar al món. També estarà present a Deltebre amb una de les seues implosions impugnades.
 

Dossier de premsa bouesia 2014

Vandellòs, plaça de la Sort, Miquel Ángel Marín

Per ampliar: