diumenge, 12 de desembre del 2010

EXTER XARGAY Y LA VIDEOPOESIA


La polièdrica poetessa Ester Xargay ens mostra la faceta videopoètica al FLUX 2010: FLUX SUBAQUÀTIC (2009-2010). Durant 5:36 minuts ens submergeix en l’animació del poema “Ser malversat”. De manera que, abocat a la “Capsa-flux”, hom pot veure com els versos i les ones són i no són des de l’aigua amniòtica original un esdevenir constant d’emocions que fan trobar-te com el peix a l’aigua. Magnífic.


Segueixo amb entusiasme l’obra d’Ester Xargay, capacitat apassionada per erigir la poesia en una manera de ser i estar sempre fluint. La pròpia Bouesia no existiria sense la seva disciplina i el seu recolzament. Múltiplement obligat, vull mostrar un enllaç on es pot veure la seva tasca videogràfica: http://vimeo.com/10291856 . I, què triar? Des de Autoretrat a Osmosi podrem admirar plecs i batecs.

Màgica creació poètica, el treball videogràfic d’Ester Xargay s’ocupa també del documental i del reportatge. Cal així recordar LO TEIXIDOR, LA VEU DE LA JOTA DEL DELTA DE L’EBRE, el qual, més que un document, és un estudi de la poesia improvisada protagonitzada per l’enversador degà, Lo Teixidor, darrera fita d’una tradició que s’aprenia exercint-la en la “quadratura” de la jota i la rondalla. Xargay ressegueix els passos de la Jota i la veu de Lo Teixidor en els moments propicis de la festa, tant si és major com privada, i documenta el primer cop que el Festival de Poesia de Barcelona va acollir la resposta immediata i en vers d'aquest art arrelat en les fondàries de la memòria col·lectiva. El resultat és d’una veracitat emocionant.

FOTO: Autoretrat, d'Ester Xargay