dissabte, 8 de juny del 2024

1990 MOSTRA D’ART, RAIMON BERTOMEU, ÀLVAR BONET, ROYO I PACO MORALES, SALA D’ACTES PARC NATURAL, DELTEBRE

 


Per primera vegada, dins l’escassa tradició cultural de les nostres contrades, tenim l’oportunitat de contemplar una mostra d’art de quatre artistes locals, que ens aporten visions diferents de la seva pròpia realitat, mitjançant els seus treballs.

És, sens dubte, un feliç succés i una bona ocasió, per iniciar-nos en la comprensió de noves formes d’expressió; poder comparar diferents concepcions de la realitat amb la nostra pròpia, i conformar nous criteris per avançar en el nostre desenvolupament individual i social.

Cal felicitar-nos pel afortunat esdeveniment, reflexionar, i exigir-nos que la mostra d’art que ens ocupa, sigui el començament d’un seguit de manifestacions artístiques i culturals, que ens facin prosperar en humanitat i felicitat, i puguin servir de referència a les noves generacions.

J. J. Casanova

Recupero aquest cartell d’una MOSTRA D’ART amb quatre artistes d’aquí baix: Raimon, Àlvar Bonet, Royo i Paco Morales. Crec que és de 1990. Per primera vegada, afirma Casanova, es vol superar l’escassa tradició cultural de les nostres contrades. Sabia què deia, Casanova (1953-2022), Capeta, un intel·lectual compromès en moltes iniciatives, com impulsar el conjunt musical SHUNYYK’S (1970-2024, sobretot en els primers anys juvenils). Va ser molt amic de Morales: va confeccionar una cronologia i una breu biografia de Paco pels noranta.

Àlvar Bonet recordava que Royo va exposar màscares de paper molt underground, extretes de la revista Víbora; Raimon, dibuixos a llapis; i Paco, escultures (REC: https://bouesia2.blogspot.com/2024/05/1990-escultura-paco-de-morales-sala.html?m=1; El Maltractat és de1987). Jo vaig exposar abstracció matèrica.

Voldria remarcar el dibuix one line del cartell. Directament sobre el paper va dibuixar d’una tirada aquest bell perfil femení, i, sense aixecar el llapis desplega un laberint de tirabuixons esbullats en una cabellera esplèndida que esdevé, sanefa modernista alhora. Morales hi va jugar sovint -la línia és el mitjà més senzill de representació.

 Javier Caballero