dimecres, 20 de juliol del 2016

MOR I MONTANYA, 30 VII 2016, FESTIVAL BOUÈTIC VANDELLÒS 2016

cartell provisional, A Tomb de Vila
 ELS BOUETES A LA FONT DELS ORÍGENS

Deu anys. Felicitats. Bouetes, tècnics, poble de Vandellòs, gràcies per aquest entusiasme festiu que es perllonga en el temps, aquest exercici de llibertat compartida, aquest trasbalsament de la quotidianitat en àgora i paraula donada. Gràcies a tots aquells que en aquests anys han sumat esforços i complicitats per aquesta aventura humanística a la recerca del gaudi i la comprensió del que hi ha.
Acció i poesia dissolen la dialèctica actor / públic per desenvolupar una escena de celebració i confrontació. Reformulades  les velles inquietuds es representen des de mirades renovades i insospitades, una dansa de llums i ombres, qüestionament o dubte, admiració que fa goig o fa patxoca, provocació amable o més crua, es concreten en festa, una festa en veu alta.
Gràcies, Vandellòs.

MOR I MUNTANYA, la desena edició de Bouesia a Vandellòs, tindrà lloc el 30 de juliol de 2016, a partir de les 6 de la tarda a la font de la plaça Drs. Gil-Vernet. Més de 20 propostes de poesia, música, dansa i acció, adreçades a totes les edats, gratuïtes, conviden a la participació de qui vulgui. Destaca l’anti-homenatge al lleidadà universal CARLES HAC MOR.
Mirall a Cal Bou, F: Ja, 2012
 EL PROGRAMA:
6 h       Concentració i Pregó. Inici de la revista caminada.
            Revista caminada: circuit per les fonts.
21 h     Sopar popular.
23 h     Sexregsitral, sessió golfa. Amb la participació estel·lar de The Gourmets Vocal Quartet, gospel.

ARTISTES PARTICIPANTS CONVIDATS

David Trashumante, poesia i performance
Sam Vila, poesia i acció.
Alessandro Olla i Vera Livia Garcia, electrònica i dansa.
Miquel Jordà i Joma, música i dibuix en directe.
Paulalba, poesia cantada i dita.
Alba Tor, poesia i acció.
Javier Caballero, pregons i poesia.
Francesc Gelonch, poesia.
Carles Andreu, poesia cantada i dita.
Dolors Miquel, poesia.
Ester Xargay, poesia.
Rafa Tormo, acció i coets.
Miquel Àngel Marín, acció i música.
Montse Fando Mestre, dibuix
David Ymbernon, poesia visual i dita.
Juan Pedro Santoro, cantautor.
Ulltopia Visions, ( Maira Nogués Vidiella i Coralie Roman Margalef ) audiovisual
Vinilo, poesia i cant.
The Gourmets Vocal Quartet, gospel.
Artistes de Vandellòs.
Entitats de Vandellòs.
CHM a la gàbia, F: Ja: 2012
 LA REVISTA CAMINADA, un invent de Carles Hac Mor i Ester Xargai, serà en aquesta edició una singladura per les fonts de Vandellòs. Com que la Bouesia enguany gira sobre menjar, MENJAR-SE EL DELTA. MENJAR-SE CARLES HAC MOR. MENJAR-SE LA POESIA, l’aigua és la millor beguda per acompanyar MOR I MONTANYA. El plat saborós mescla de mar i muntanya, barrejarà improvisació i atzar per traçar l’anti-homenatge a CARLES HAC MOR, lleidadà universal.

Vam tenir el Carles aquella memorable edició de Vandellòs 2012, ANÍS MOR A CAL BOU, que ens va deixar tants imatges memorables, com els bouetes engabiats. El vent traspassa l’espill de Cal Bou, ser i no ser Anís Mor per les serres de Vandellòs. Sobre l’ull glaçat del mirall borinen versos i bouetes. Xiquets i grans fan dels versos entusiasme i ball. Malda l’Estat: “Tu pagaràs, peix menut, l’oli que t’has begut”. Del més fondo de la nineta repica la mar de la literatura: la poesia no és, es fa.

Si l’infrapoeta encara no va esdevenir ca, sí que, aferrallat, va expressar la seva poesia dissolvent, el gest àcrata, el posat indòmit. L’aigua elemental que fa la vista clara, ens refresca el record i l’imaginari d’aquestes deus establertes des del 1912 a tomb de vila, per subscripció popular. La font com a lloc de trobada i salut, corranda on passat, present i futur conflueixen en una nova expressió, l'aigua sempre va allà on n'hi ha més.

El  REXSEXCITAL o sessió golfa, estendrà l’impromptus per la nit benèvola de Vandellòs, mentre no decaigui la poesia. Una nit amb cirereta, el gospel intimista i elegant de The Gourmets Vocal Quartet. Quatre veus solistes, ballant per la corda harmònica de la música de les esferes, sorgides des del patiment de l’esclavatge, la lluita per fugir cap a la llibertat. Els Gourmets són Àlex Delgado, tenor, contratenor i piano; Jordi Vallespí, tenor i piano; Javier Canales, baríton i efectes vocals; Abel García, baix profund.

Revista Caminada ANÍS MOR A CAL BOU, Ja, 2012

MOR(T) DE LA BOUESIA. La proposta conceptual de la Bouesia 2016 gira entorn del canibalisme poètic. MENJAR-SE EL DELTA. MENJAR-SE CARLES HAC MOR. MENJAR-SE LA POESIA. Menjar objectes humanitzats, una manera de menjar-nos a nosaltres mateixos, antropofàgia. D’aquí que el festival proposi deglutir la pròpia poesia. Canibalisme poètic.  

A la darrera Bouesia, a La Cava, es va acabar per un acte caníbal. Tanmateix arriba MOR I MUNTANYA, insistint encara en el canibalisme  –comença mossegant-se les ungles, ara un dit i un altre, i braç amunt va cruspint-se del tot. És això una mort en diferit que no s’acaba mai? Més que de mort bouètica el que fan en aquest banquet els bouetes és un pas més enllà, anar a les deus, cercar al jardí de Vandellòs la font i l’arbre de la saviesa per sortejar l’atzucac. Una cercavila de doll en doll indagarà la fontana màgica del fer, la gènesi del mot creador, el broll del gest, la causalitat de la música i l’efecte de la dansa que s’encomana, l’àgora compartida en veu alta. Una mort, pos, que és simposium de  l’hac, signe cuneïforme de la canya, no-res significant. Flabiol del no-res i participació simple i immediata del món. Els bouetes a la font dels orígens.  Celebrem-ho.

ORGANITZA: A Tomb de Vila*, i Rabera de Bouetes.
PATROCINA: Ajuntament de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant.
COL·LABOREN: Escola Valdelors, Escola Municipal de Música, Centre Cultural Esportiu i Recreatiu de Vandellòs, Cooperativa Agrària de Vandellòs, públic i artistes locals. 

L'associació cultural A TOMB DE VILA està composta entre altres per Eduard Margalef, Frank Rodell, Ferran Cerviño, Óscar Pino Vandellòs, Salvador Saladie.