dimarts, 27 de març del 2012

BOUESIA AL PATI, CENTRE D'ART DE LES TERRES DE L'EBRE, AMPOSTA

LO PATI, el Centre d’Art de les Terres de l’Ebre (Amposta) http://www.lopati.cat/pagina.asp?id=99 

PRESENTA L’EXPOSICIÓ

Bouesia 2012 "La construcció de la casa del bou"


AMB UN AVANÇ DE LA PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL DE BOUESIA QUE EN AQUESTA VUITENA EDICIÓ ÉS CELEBRARÀ DURANT EL MES DE JUNY 2012

Lo Pati Centre d'Art - Terres de l'Ebre
C/ Gran Capità, 38-40
Tel. 977 700 904
43870 Amposta
Horari de visita:
divendres i dissabtes
de 17 h. a 21 h.

Lloc


Amposta, Vandellòs, Deltebre, Tivenys i Tortosa

Data

Exposició: del 1.06.12 al 1.07.12
Programa d´acceleracions: 1, 2, 3, 30 de juny i 1 de juliol

La Bouesia neix l’estiu del 2005 com un aplec i recital de bouetes a Deltebre. A partir d’aquí es crea l’associació cultural Rabera de Bouetes, que integra artistes de les Terres de l’Ebre i de la resta dels Països Catalans, i convida a tothom que vulgui a participar-hi.


La Bouesia concep el treball creatiu com una forma de vivència i coneixement del territori en tots els seus vessants. És un esdeveniment cultural, interdisciplinar i d’intercanvi entre artistes que té com a escenari principal el paisatge del Delta de l’Ebre. És un lloc de trobada, de festa i de cohesió social que recull com a fil conductor els diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ..., en diferents formats: accions, recitals, instal•lacions o intervencions en l’espai públic.


Els objectius que persegueix la Bouesia es concreten en: Promoure la interacció entre l’art i el paisatge natural i urbà del Delta de l’Ebre. Activar i potenciar els vincles entre creació i producció artística i vida social, econòmica i cultural del territori. Treballar perquè les practiques artístiques formin part de la realitat del Delta de l’Ebre, més enllà de l’imaginari de l’arròs, la conservació del medi natural i el defallit negoci immobiliari. Ens les darreres edicions han participat a la Bouesia artístes com: Carles Andreu, Llorenç Barber, Antoni Clapés, Carles Hac Mor, Don Simón y Telefunken, Perejaume, Pepa Plana, Sol Picó, Benet Rossell, Carles Santos, Eduard Carmona, M. A, Marín, Mariona Segarra, Pau Riba, Jaume Sisa, Andreu Subirats, David Ymbernon, Ester Xargay, Gerard Gil, entre d’altres.

 
AVANÇ DE LA PROGRAMACIÓ BOUESIA 2012
BOUESIA 2012 - VIII EDICIÓ


"LA CONSTRUCCIÓ DE LA CASA DEL BOU"

100 ANYS DE JOHN CAGE I EL CANAL DE L’ESQUERRA DE L’EBRE

La Bouesia 2012 està dedicada al centenari del canal de l’esquerra de l’Ebre, i s’articula al voltant de dos eixos: Acceleració Bouhaus (1912-2012): una exposició sobre la trajectòria de la Bouesia (2005-2012) a partir de material documental, i com a registre del fet creatiu que s’ha generat durant aquests anys. Acceleracions 2012: una sèrie d’activitats i accions amb un propòsit comú que ha estat present (i transversal) en totes les edicions de la Bouesia: l’experimentació artística.

1 de juny. ANÍS MOR A CAL BOU. VANDELLÒS
Bouesia dedicada a Carles Hac Mor. Revista caminada i Resitral.

2 de juny. ACCELERACIÓ BOUHAUS 1912- 2012. AMPOSTA
Centre d’Art de les Terres de l’Ebre: Inauguració de l’exposició dedicada al festival Bouesia de Deltebre.

Acceleracions durant tot el dia:
’Peregrinar a un centre d’art’: Bouromeria Deltebre-Amposta. "Celebrar un centre d’art": Moros i cristians de la Vall d’Albaida, amb la ballarina i performer Sònia Gómez, pels carrers d’Amposta.
’Pintar un centre d’art’: David Ymbernon.
’Sonar un centre d’art’: Llorenç Barber.
’Festejar un centre d’art’: Sònia Gómez.

Zona del Castell: Proyecto 23 (Madrid); Xavi Lloses i col.lectiu Nuvolaris (Sant Feliu de Guíxols); MaDam (Madrid), Enric Casasses & Don Simon i Telefunken (Barcelona - Tarragona); Leroy & Omitsu (Estats Units- Japó).

3 de juny. POESIA ALS PARCS. DELTEBRE

Bouesia a la Desembocadura. Zigurat del galatxo de Sorrapa. Cicle de recitals als Parcs de la Diputació de Barcelona, en col.laboració amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Coordinació del cicle: Carles Hac Mor i Ester Xargay.

Amb els poetes Mari Chordà (Amposta) i Joan Vinuesa (Barcelona). Músics a determinar.

30 de juny. ACCELERACIÓ BOUHAUS 1912- 2012. AMPOSTA

Lo Pati. Cloenda de l’exposició.

Acceleracions: ’Bouconferències’: Carles Andreu, Diego Burián, Carles Hac Mor, Sam Vila.
’Bouimpro’: Toni Alburquerque (trompa), Inés Borràs (piano), Montserrat Palacios (veu), Joan Saura (sampler).
Recital: Eduard Carmona, Carles Santos i Inés Borràs (piano a 4 mans).

Cafè Llar: Resitral final amb tots els bouetes participants i totbou que vulgui participar.

1 de juliol. HOMENATGE AL CANAL DE L’ESQUERRA DE L’EBRE, A L’ASSUT DE TIVENYS-XERTA I TORTOSA.

Recitals a l’assut de Tivenys i Tortosa, dinar a Tivenys, migdiada sonora dedicada a John Cage i revista caminada pels carrers de Tortosa.

Il·lustracions:
1. Obra de David Ymbernon
2. Centre d'Art de les Terres de l'Ebre
3. Zigurat del Galatxo, foto Ja, 2012
 
Lo Pati, el Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, amb seu a Amposta, és nucli catalitzador d'iniciatives i projectes en matèria d’arts visuals portats a terme a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre i la Terra Alta. La tasca del centre contempla programes de difusió, formació, producció, col•lecció i arxiu, d’acord amb el que representa formar part de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya. La singularitat del projecte s’articula a partir de la relació entre art i natura. La preeminència del valor del context natural com element característic del territori on s’ubica i la complicitat i veïnatge amb el Museu de les Terres de l’Ebre plantegen línies de treball i col•laboracions que justifiquen i corroboren aquest posicionament.
Les Terres de l’Ebre històricament ha estat un territori on la confluència de paisatges singulars: el riu, el delta, els ports i la mar, ha generat una cruïlla de pas i de contacte entre cultures. La centralitat del riu Ebre el fa, des de sempre, motor del comerç i l’agricultura i, avui dia, recurs per al gaudi i el lleure. Per això es proposa recollir el llegat simbòlic del riu com a nexe entre els diversos territoris que travessa, no tan sols com espai de desenvolupament socioeconòmic, sinó també com a lloc de trobada i intersecció cultural. Parlem d’una frontera natural que no es viu com un límit impermeable, sinó més aviat com una zona porosa d’intercanvi d’informació i negociació d’identitats. D’aquí emergeix la noció de cruïlla entre cultura, natura i paisatge com a espai de singularitat i àmbit d’especialització cap on vol dirigir-se el centre d’art.

El centre d’art està ubicat al cor de la ciutat d’Amposta on antigament s’emplaçava el pati de les escoles públiques, aquesta referència explica l’origen de la marca "Lo Pati”. El centre disposa d’una superfície expositiva fixa de 584 m amb la possibilitat de sumar-hi puntualment la sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre de 200 m, que fan del complex una de les sales més ben equipades de la província. El centre també disposa d’una residència per artístes ubicada a Balada, al cor del Delta. Les oficines, la sala d’actes i el magatzem (800 m) són també compartits amb el Museu de les Terres de l’Ebre, institució que, en el passat i en el present, dóna suport i tutela al nou projecte del centre d’art.