diumenge, 18 de gener del 2009

ISABEL OLID, ¡ESTELA, GRITA MUY FUERTE!



Isabel Olid presentà a la Llibreria La Central el seu llibre ¡Estela, grita muy fuerte!, Editorial Fineo, il•lustrat per l'artista Martina Vanda. Traductora i professora de Llengua, Olid no sols s’interessa per la literatura infantil i juvenil, pertany al grup Gretel, sinó que porta el seu compromís a descórrer el vel que amaga l’abús sexual infantil: Parlar de l’abús sexual infantil és un tabú a la nostra societat.
Així titulava l’entrevista que Sonia Garcia realitzà per a El Periódico de Catalunya, 15.xii.08, (inclou una magnífica fotografia de l’autora, de R. Cugat), d’on retallem:

--Un 23 per cent de nenes i un 15 per cent de nens menors de 17 anys han patit un cas d'abús sexual a Espanya, i d'aquests un 60 per cent no ha rebut mai cap mena d'ajuda. Moltes persones s'acostumen a viure així perquè no passi res. O només ho expliquen quan són grans.

--Sí. Encara que no hi hagi una violència física visible, qualsevol tipus de relació sexual amb un menor de 12 anys es considera un abús, des d'ensenyar-li pornografia fins a l'agressió explícita. Tot això és el que dispara les estadístiques.

--Els delictes sexuals, sobretot a menors, no haurien de prescriure, però el problema no és legal, sinó que la família afectada perdi la por de parlar d'aquest tema.

--Els adults han d'estar pendents, sense obsessionar-se, però, sobretot, han d'ensenyar al nen a protegir-se. El llibre és una eina per ajudar-los a reflexionar sobre el seu dret a ser protegits.

FOTO- JA: ISABEL OLID RECITANT AL FESTIVAL LA LLUNÀTICA, LA CAVA, IX 2008