dijous, 20 de juny del 2024

1993 EXPOSICIÓ COL·LECTIVA DE PINTURA L’EBRE VIU, SALA D’ACTES DEL PARC NATURAL, DEL 20 AL 23 DE MAIG DE 1993



 Altres diuen que la terra descansa sobre l’aigua.

Aristòtil: De caelo.

 

La Coordinadora Antitransvasament ha organitzat l’exposició L’EBRE VIU amb un interès cultural i estètic, més que reivindicatiu, per copsar aquesta terra amb la mirada polida dels nostres artistes, als quals hem d’agrair la sol·licitud i la gentilesa mostrades per fer-la possible.

           Les aigües de l’Ebre llisquen constants i encara mouen la sènia del temps. Fan florir la primavera i la tarongina, però, també omplen a vessar les ànimes artistes de la nostra gent. Si aquestes aigües fan possibles les carxofes, l’arròs o l’economia, també fertilitzen la tasca callada, pacient i acurada dels nostres artistes. Per això aquesta proposta vol renovar la mirada del nostre entorn a través dels ulls exactes d’aquests homes excel·lents, dels colors de la seva paleta, del gest de les seves mans, de la seva sentimentalitat... Natros diem que L’EBRE VIU.

 (sense firma, encara que reconeixem la mà de Vuró Xaparlà)

 

ARTISTES PARTICIPANTS:

 Josep Benet Espuny

Raimon Bertomeu

Àlvar Bonet

José Luis Calbet

Roberto Escoda

César Estrany

Agustí Fortuño

Franc

Antonio González

Norberto López

Paco Morales

Ricard Noé

Josep Pegueroles

Josep Rollán 

DÉU NIL, Museus Vaticans, Vikipèdia

Un dibuix de línia clara de Paco de Morales és el cartell d’aquesta exposició que aplega artistes de les Terres de l’Ebre. Representa el déu Ebre en posició sedent, de perfil, tocat per una corona de joncs. Una fornida divinitat porta una cornucòpia a la mà esquerra, i es recolza en un bou, de la boca del qual surt el doll d’aigua vivificador del riu. A la mà dreta brandeix un rem altiu.

El dibuix va ser també portada del pamflet que la Plataforma Antitransvasament de Deltebre editava mensualment, núm. 2, maig 1993. Cosa que ens dona un context reivindicatiu. Em contava l’amic Eleuteri Arques sobre la revista “...recordo que Paco va col·laborar en un principi aportant il·lustracions sobre acudits vells (on ficava cares noves); recordo que va fer la portada de la primera revista on posava com a rètol principal la frase: "Per a tots" amb la intenció de sumar esforços de tots amb la lluita antitransvasament. He dit en un principi perquè recordo que només va participar en tres o quatre publicacions i ja no hi va col·laborar més...” En aquest número zero, “Per a tots” es cridava a les reunions que es feien els dissabtes al Bar la Havana, que el regentava Morales.

Al núm 2 el dibuix està encapçalat per la inscripció Flvmen Hibervs remarcada per una sanefa romana. Té interès, crec, rescatar d’aquesta publicació una fulla firmada per Doxàgores, un altre nom de ploma de Vurò Xaparlà. El nick firmava aquestes entregues sobre l’Ebre Diví, de les que en conservo tres. Les altres dues giren entorn als mites aquàtics romans.

 

 


L’EBRE DIVÍ (I)

 

 

El poeta mirà l’Ebre i digué:

I veig les teves lentes aigües roges,

malenconiós riu que fuges

per un camí mil·lenari,

sense desig, sense fortuna,

mandrosament absort.”

 

              Amb precisió els mots d’aquests versos revelen una munió de significats: un suau deslliurament de formes, el moviment, la transitorietat, la irreversibilitat, però, també la fertilitat i la renovació. No fan res més, ni menys, que confirmar l’eternitat de la simbologia del riu, tal com correspon a la força creadora de la natura i del temps: De un lado simboliza la fertilidad y el progresivo riego de la tierra; -escriu Cirlot- de otro el transcurso irreversible y, en consecuencia, el abandono y el olvido. Etern, en aquelles èpoques en què hi havia futur. Si més no, mil·lenari.     

En altres temps l’Ebre fou sentit d’una manera molt especial i, per això, la voluntat dels homes li erigí un monument en pedra que en fes sempre testimoni immutable. Parlo d’un fragment de marbre blanc-grisós amb la inscripció FLVMEN HIBERUS = el riu Ebre. No se sap la procedència ni les circumstàncies de la seva trobada... evidentment es tractava d’una representació de la personificació de l’Ebre que ens fa pensar en les conegudes personificacions del Nil, al Museu del Vaticà, o del Tíber, al Museu del Louvre[1]. Un estudiós alemany, Alföldy, basant-se en l’escriptura, conjecturà que és del segle II dC.

La inscripció es pot estudiar al Museu Arqueològic de Tarragona, però no podem veure el déu. Amb el temps i les circumstàncies ha desaparegut. Caldrà, doncs, pensar en el Nil del Vaticà: un déu barbat, sever, amb el tors nu, que es recolza sobre la misteriosa esfinx i té com atribut un corn de l’Abundància. O bé, llegir a Virgili, quan a l’Eneida (VIII, 31 ss) canta la teofania del TÍber que visqué Enees.

Le pareció que el propio dios del lugar, Tiberino, de amena corriente, como un anciano se alzaba entre las hojas de los álamos (leve vestido de glauco manto lo cubría y su cabello de umbrosa caña lo coronaba); que así le halaba,[2]

 

DOXÀGORES 1993[3]

 

 



[1] CID, Pilar: “La Història”, Baix Ebre i Tortosa: aproximació al coneixement de la comarca, VVAA, Tortosa 1987.

[2] Trad. R. Fontán Barreiro, Al. Ed., Madrid 1986.

[3] COORDINADORA ANTITRANVASAMENT, núm 2, MAIG 1993. Doxàgores, pseudònim de Vuró Xaparlà: dos seccions, EBRE DIVÍ i FLORS DE L’EBRE.

 

diumenge, 16 de juny del 2024

1970 XAVIER VIDAL: CONVERSA AMB EN FRANCESC MORALES CENTRE LECTURA REUS

 

La sàrsia m’ha permès recuperar una entrevista a Paco de Morales:  Xavier Vidal, Conversa amb Francesc Morales, 1970, publicada a la Revista del Centre de Lectura, núm. 218, Reus, Octubre 1970. És l’entrevista més antiga, crec. Es refereix a la primera etapa dominada pel dibuix i pel surrealisme (1967-1975). Una etapa en què va exposar a Barcelona, Amposta, Reus, La Ràpita, Girona, Tarragona.

La conversa ens revela la seva formació autodidacta,

“Vaig començar jugant amb el fang de les ribes de l’Ebre com qualsevol xaval de la meva edat, fins que un dia em vaig adonar que podia dibuixar allò que abans havia emmotllat. Paral·lelament a l’evolució personal, he anat perfeccionant la meva tècnica a força de moltes hores de treball...

Per sort o per desgràcia no he passat per cap Escola d’Art ni he tingut professor.”

 Va il·lustrada amb aquest dibuix a tinta xina sobre paper amb vuit màscares. Vidal ens descriu així la seva obra,

 “Els seus personatges són misteriosos, fantàstics. Tema predilecte: la soledat, i l’aïllament. Per aconseguir una major penetració psicològica en les seves composicions, ens enfronta amb perspectives angoixoses i rostres quasi tràgics. Es interessant l’expressivitat que aconsegueix donar al cos humà mitjançant positures, mutilacions, contraccions musculars o esquematitzant situacions d’esclavitud i alienació. Amb el seu acurat surrealisme intenta —crec que ho assoleix— fer-nos comprendre la seva filosofia existencialista, d’una manera simple, quasi primitiva.”

En efecte, la làmina aplega una agrupació de personatges definits per una variació de pelusseres i, sobre tot, per les seves mirades, L’agrupació és forçada per encabir tal variació, i els ulls oberts, sortits, tancats u orbs, ens inquieten, ens desconcerten,  reflecteixen incomunicació i, per tant, soledat (com diu Vidal). No et deixen indiferent, et toquen, et fan pensar. I més si sabem que Morales dibuixa d'esma: "Dibuixo directament sense passar pel llapis".

 L’entrevista, saborosa, es rebla amb ironia mordaç:

“Francesc Morales és un artista excepcionalment dotat. Alguns dels seus dibuixos estan al nivell de les obres més importants del surrealisme i malgrat això en ven molt pocs. (...) Francesc Morales és molt probable que triomfi a l’estranger.”

                                                                                                            J.C. 


foto de la il·lustració publicada

CONVERSA AMB EN FRANCESC MORALES per Xavier Vidal

De l’onze al vint de setembre Francesc Morales exposà al Centre de Lectura de Reus. Aquest pintor català va néixer a la Cava fa vint-i-un anys. Allí realitzà els seus estudis primaris. Confirmada des de molt jove la seva vocació artística, marxà a Barcelona, on va crear la major part de la seva obra. Actualment i per necessitats econòmiques, treballa a Amposta, vora la seva ciutat (el seu poble) natal.

 

—He exposat abans a Barcelona, a la sala Aquitània, col·lectivament amb Pijoan, Tharrats i d’altres; al Collegi Major Sant Jordi, on agradà molt la meva obra, però on no vaig vendre cap dibuix; al bar Taita; a la Llar d’Amposta; a Sant Carles de la  Ràpita, etc.

 

Francesc Morales ha fet poca propaganda de la seva exposició. Ens diu que té certa prevenció cap a les situacions falses i esnobismes portades moltes vegades per una propaganda sistemàtica. Creu que la cosa realment important ha estat l’oportunitat d’oferir la seva obra a tots aquells als quals pugui interessar.

—La teva formació artística?

—Vaig començar jugant amb el fang de les ribes de l’Ebre com qualsevol xaval de la meva edat, fins que un dia em vaig adonar que podia dibuixar allò que abans havia emmotllat. Paral·lelament a l’evolució personal, he anat perfeccionant la meva tècnica a força de moltes hores de treball.

 

—Autodidacta?


—Sí. Per sort o per desgràcia no he passat per cap Escola d’Art ni he tingut professor.

Veiem que tots els dibuixos són fets a la ploma, amb gran habilitat i domini de l’ombrejat.


—Dibuixo directament sense passar pe1 llapis.

 

Els seus personatges són misteriosos, fantàstics. Tema predilecte: la soledat, i l’aïllament. Per aconseguir una major penetració psicològica en les seves composicions, ens enfronta amb perspectives angoixoses i rostres quasi tràgics. Es interessant l’expressivitat que aconsegueix donar al cos humà mitjançant positures, mutilacions, contraccions musculars o esquematitzant situacions d’esclavitud i alienació. Amb el seu acurat surrealisme intenta —crec que ho assoleix— fer-nos comprendre la seva filosofia existencialista, d’una manera simple, quasi primitiva.

 —Projectes?


—M’agradaria realitzar aquestes composicions amb vidre. Conec la tècnica però no disposo de les costoses instal·lacions pròpies d’aquest treball. He pensat il·lustrar un guió cinematogràfic. L’any 1969 ja vaig intentar donar forma visual a les poesies de Francesc Camino, director de la desapareguda revista “Siglo XX”. Camino s’expressava amb termes surrealistes. La seva mort tràgica acabà la tasca que realitzàvem junts.

 

Francesc Morales és un artista excepcionalment dotat. Alguns dels seus dibuixos estan al nivell de les obres més importants del surrealisme i malgrat això en ven molt pocs. Francesc Morales treballa i gairebé no disposa de temps per a la seva tasca artística. Francesc Morales és molt probable que triomfi a l’estranger.

 Revista del Centre de Lectura de Reus: 1970: Núm.: 218 Cuarta Época, Octubre

file:///C:/Users/jcaba/Downloads/139004-Text%20de%20l'article-247517-1-10-20100520%20(1).pdf 

https://raco.cat/index.php/Suports/article/view/101903 

https://raco.cat/index.php/RevistaCLR/article/view/139004 


dissabte, 8 de juny del 2024

1990 MOSTRA D’ART, RAIMON BERTOMEU, ÀLVAR BONET, ROYO I PACO MORALES, SALA D’ACTES PARC NATURAL, DELTEBRE

 


Per primera vegada, dins l’escassa tradició cultural de les nostres contrades, tenim l’oportunitat de contemplar una mostra d’art de quatre artistes locals, que ens aporten visions diferents de la seva pròpia realitat, mitjançant els seus treballs.

És, sens dubte, un feliç succés i una bona ocasió, per iniciar-nos en la comprensió de noves formes d’expressió; poder comparar diferents concepcions de la realitat amb la nostra pròpia, i conformar nous criteris per avançar en el nostre desenvolupament individual i social.

Cal felicitar-nos pel afortunat esdeveniment, reflexionar, i exigir-nos que la mostra d’art que ens ocupa, sigui el començament d’un seguit de manifestacions artístiques i culturals, que ens facin prosperar en humanitat i felicitat, i puguin servir de referència a les noves generacions.

J. J. Casanova

Recupero aquest cartell d’una MOSTRA D’ART amb quatre artistes d’aquí baix: Raimon, Àlvar Bonet, Royo i Paco Morales. Crec que és de 1990. Per primera vegada, afirma Casanova, es vol superar l’escassa tradició cultural de les nostres contrades. Sabia què deia, Casanova (1953-2022), Capeta, un intel·lectual compromès en moltes iniciatives, com impulsar el conjunt musical SHUNYYK’S (1970-2024, sobretot en els primers anys juvenils). Va ser molt amic de Morales: va confeccionar una cronologia i una breu biografia de Paco pels noranta.

Àlvar Bonet recordava que Royo va exposar màscares de paper molt underground, extretes de la revista Víbora; Raimon, dibuixos a llapis; i Paco, escultures (REC: https://bouesia2.blogspot.com/2024/05/1990-escultura-paco-de-morales-sala.html?m=1; El Maltractat és de1987). Jo vaig exposar abstracció matèrica.

Voldria remarcar el dibuix one line del cartell. Directament sobre el paper va dibuixar d’una tirada aquest bell perfil femení, i, sense aixecar el llapis desplega un laberint de tirabuixons esbullats en una cabellera esplèndida que esdevé, sanefa modernista alhora. Morales hi va jugar sovint -la línia és el mitjà més senzill de representació.

 Javier Caballero