dimarts, 10 de juny del 2008

ISABEL VERICAT: DONES AL PAISATGE DE LES FRONTERES NORD I SUD, CASA AMÈRICA, 11.VI.08, 19 H


Convocatòria de la conferència sobre La dona a la frontera entre Guatemala i Mèxic que l'advocada Isabel Vericat oferirà a Casa Amèrica Catalunya (Còrsega, 299) el proper dimecres, 11 de juny, a les 19:00h, en el marc del cicle "Per què les continuen matant?", sobre la situació de la dona a Iberoamèrica.

Isabel Vericat, menció especial al Premi Miguel Gil de Periodisme 2008, aborda la situació de les dones a la frontera entre Guatemala i Mèxic

Barcelona, 6 de juny de 2008

Resident a Mèxic des de 1971, Isabel Vericat és una de les activistes més destacades pels drets humans de les dones. Va ser membre del seminari “Frontera, violència i justícia” del Programa d'Estudis de Gènere de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), on va començar la recerca sobre immigració femenina i tràfic de cossos a la frontera sud, entre Mèxic i Guatemala.

La investigació va culminar amb la publicació del llibre-documental Bajo el Tacaná. La otra frontera: México/Guatemala (2007), que recentment ha rebut la menció especial del jurat del Premi Internacional de Periodisme Miguel Gil 2008. L’obra aborda l’experiència de dones centreamericanes en la seva migració cap al Nord, al seu pas per la frontera entre Guatemala i Mèxic –el primer gran mur contra la immigració il·legal als EUA des que van signar un tractat de col·laboració amb Mèxic, el 2001–, a partir de testimonis enregistrats als centres de detenció de Tapachula i Arriaga (Chiapas, Mèxic).

També és autora i editora del llibre Ciudad Juárez: de este lado del puente i de l'assaig “De Ciudad Juárez al cielo”, inclòs en el volum Los mejores ensayos mexicanos (2005) d'Antonio Saborit, publicat per Joaquín Mortíz i la Fundació per a les Lletres Mexicanes.

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universidad Complutense de Madrid, Isabel Vericat també ha exercit com a traductora d'anglès, francès, italià, portuguès i català per a editorials mexicanes i espanyoles, el Col·legi de Mèxic, la UNAM i altres institucions universitàries i culturals. Actualment, és coordinadora de l'àrea artístico-cultural de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).
Foto: Ja, masclisme, 2008