dimecres, 14 de setembre del 2016

CRÀTER 2, LA PLAÇA DEL COLISEUM I LO CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA DE LA CAVA, 2006

Disseny: DEBONATINTA, 2006
Lo Campanar de l’Església de la Cava. La Plaça del Coliseum.  2006.

Fer un concert de campanes al teu poble remou; a més, aquells dies s’havia mort un familiar; la gent preguntava que si s’havia tornat boig el capellà o si s’havia espatllat el sistema electrònic de les campanes; vam pensar en els familiars mentre tocàvem; per la nit ens retronava el crani; ens va tocar fondo aquest concert.

Érem set persones dalt al campanar en un espai reduït, com en una mena de cabina dels germans Marx: cinc tocant, un periodista del diari l’Ebre fent fotos i escrivint i un videoartista filmant.

Sisa va fer un concert memorable a l’escenari de la plaça del Coliseum, ell sol amb la guitarra va repassar els temes del disc ‘El congrés dels solitaris’ i altres cançons emblemàtiques del seu repertori; abans havien actuat Carles Robert i Joan Pineda acompanyant sengles pel·lícules de cine mut. Es va celebrar la primera revista caminada per la vora del riu i a les barcasses i un recital, tot amb més de seixanta poetes i artistes diversos: Carles Hac Mor, Ester Xargay, Eduard Escoffet, Martí Sales, Gerard Altaió, Josep Pedrals, Benet Rossell, Àngels Gregori...

Aquell mateix any, lo Teixidor i la Rondalla i un estol de bouetes van inaugurar ‘Barcelona Poesia’ amb un impacte que encara ressona a les orelles dels que van ser-hi. I es va publicar l’antologia poètica ‘Bouesia 2006’ (Arola), amb els bouetes participants al festival.

MIQUEL ÀNGEL MARÍN, Psicogeografia d’un festival 2005-2015.

SISA, F: Paco Morales, 2006
Boucrònica Bouesia 2006:


CLOENDA DEL FESTIVAL D'ESTIU DE DELTEBRE "BOUESIA" 2006 , Glòria Fandos Gracia, dissabte, 2 abril de 2011 http://gloriafandos.blogspot.com.es/2011/04/cloenda-del-festival-destiu-de.html

BENET ROSSELL I CARLES HAC MOR, F. Paco Morales, 2016
 BOUESIA 2006. LA PLAÇA DEL COLISEUM I LO CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA DE LA CAVA.

El festival s’organitzarà amb actuacions musicals i algunes de circ o teatre, durant el mes de juliol, en diferents emplaçaments de Deltebre i amb un cap de setmana final, en el que es celebra un aplec de bouetes (poetes, artistes diversos), i en el que es posa èmfasi en l’intercanvi d’experiències i en la hibridació de les arts.

Aquest any el recital de l’Aplec es celebra en la Plaça del cine Coliseum, lloc emblemàtic que recorda un dels antics cines de la Cava (Deltebre). Actuacions destacades foren les de Llorenç Barber, des del campanar de la Cava, la de Jaume Sisa, solament acompanyat de la seva guitarra, les actuacions de cine mut i música amb Carles Robert i Joan Pineda i la del Teixidor i la seva rondalla.

Bouetes participants: Andreu Subirats, Carles Hac Mor, Cinta Mulet, Carles M. Sanuy, Benet Rossell, Josep Pedrals, Joan Todó, Francesc Gelonch, Ignasi Pàmies, Aitor Gilabert, Jordi Martí Font, Jordi Nopca, Jaume Sisa, Francesca Llopis, Adolf Alcañiz, Àngels Gregori, Ester Andorrà, Llorenç Barber, Eduard Escoffet, Lo Teixidor i la seva Rondalla, Antoni Sebastià, Lisboa Zentral Cafè, Barcelona Hot Angels, Laura Simó Trio, Jordi Prenafeta, Alícia González, Xavi Plana, Àlvar Bonet, Martí Sales, Isabel Garcia Canet, Jordi Baiges, Javier Caballero, Ramon Humet, Sílvia Vidal, Roc Humet, Lluc Humet, Sílvia Huertas, Tomàs Fosch, Francesc Valls Calçada, Izaj Barber, Tziran Barber, Ester Xargay, Mari Chordà, Glòria Fandos, Miquel Àngel Marín, Jordi Prat, Rosa Comes, Xavier Xarles, Cristina Casanova, Miquel Izquierdo, Ivette Nadal, Montserrat Palacios, Javier Caballero, Carme López, Clara Franch, Rafel Fors, Elisabet Augé, Dadà Ymbernon, Albert Arques, Patrícia Carles, Joan Vinuesa, Eduard Carmona, Lluís Figuerola, Eleuteri Arques, Roser Arques, David Ymbernon, Paco Morales, Carles Robert, Joan Pineda.

MIQUEL ÀNGEL MARÍN, (text inèdit)

LLORENÇ BARBER I CAMPANES

TEIXIDOR I RONDALLA AL PORT NAÚTIC, F. Paco Morales, 2006

Deia ahir que volia reproduir només el cartell i el text de Miquel Àngel Marín a  Psicogeografia d’un festival 2005-2015, pp 82 i ss. No ho va ser així al CRÀTER 1. Avui sí, però. També incloc un text de Màngel que va desestimar, però aporta informacions interessants, com ara la relació de bouetes participants. Ara bé, remenant arxius al bloc trobo la ressenya que va fer Glòria Fandos i n’indico els enllaços.

 

A Psicogeografia Roser Royo fa una enquesta entre els bouetes sobre la Bouesia edició a edició. L’any 2006 Ester Andorrà, poeta i editora de La Breu edicions, recorda la rauxa poètica prop d’un gran riu, i de la seva participació evoca Un recital de poesia caminada on tots seguíem a Ester Xargay i una barcassa que ens servia per creuar el riu.

 

Recupero algunes fotografies de Paco Morales, avui al fons documental de Rabera de Bouetes, per marcar moments memorables: Sisa, Teixidor i rondalla, i Benet Rosell amb Carles Hac Mor. Pel que fa al concert de campanes, com que és tan difícil de copsar el moment oportú, trobo per la xarxa una foto de Llorenç Barber del 2015, https://i.ytimg.com/vi/h-J_q0dDCfc/maxresdefault.jpg Tinc una anècdota d’aquell tardet. Seia amb Benet Rosell i li va trucar Cristina. El repic de les campanes tamborinejava i retopava arreu simultàniament. Un baladreig, ritme i doble espiral, que no deixava sentir el fil de la veu telefònica va fer que Benet em passés el mòbil: conta-li-ho. I allí em vaig trobar radiant campanes i campanòlegs, el compàs eurítmic, la cadència esvalotada –una aventura de la veu i dels carillons.

 

Llàstima que no hagi trobat les fotos del cinema concert amb Carles Robert i Joan Pineda. Perquè Joan Pineda (1935) és un gran compositor i intèrpret de partitures per a cine mut (cal escoltar el CD “JUAN PINEDA A LA FILMOTECA. MÚSICA PER A CINEMA”, 2009). Amb un jove Carles Robert, Joan Pineda ens va fer viure en l’espai del cine Coliseum una sessió de cine mut arqueològica i saborosa.  No les he trobat, però les visc totes a la memòria. 



programa de mà, disseny: DEBONATINTA, 2006