divendres, 26 d’agost de 2016

CINE CONCERT: THE CAMERAMAN, de Buster Keaton Diumenge 28 d’Agost 2016, JAMBOREE

THE CAMERAMAN, de Buster Keaton
Diumenge 28 d’Agost 2016,

JAMBOREE - CINE CONCERT:

Sessions: 20 h – 22 h

CARLES ROBERT, composició i piano, i MIQUEL ÀNGEL MARÍN, clarinet.

En la passada edició del Festival van triomfar amb "Llums de la ciutat" de l'immortal Charles Chaplin i ara Carles Robert i Miquel Àngel Marín tornen amb un nou clàssic del cinema mut com és "The Cameraman" de Buster Keaton. Una pel·lícula que és, per si mateixa, una obra d'art i que, amb l'acompanyament en directe de dos dels músics més acostumats a la pràctica de vestir amb música les ombres del cinema més primigeni i essencial, encara es torna més enlluernador. Pura poesia visual i sonora regada d'una bona dosi d'humor i de seqüències memorables. (masimas.com)

JAMBOREE
Plaça Reial 17 
08002 Barcelona
 
Tel. 93 319 17 89
 
Fax. 93 315 02 21

cartell: PRETTYCLEVERFILMS.COM 
The Cameraman és una pel·lícula muda nord-americana interpretada i co-dirigida per Buster Keaton que es va estrenar el 22 de setembre de 1928.The Cameraman va ser la primera pel·lícula que Buster Keaton va fer per a la Metro-Goldwyn-Mayer i és considerada una de les seves millors pel·lícules. En aquesta pel·lícula Keaton va tenir una llibertat d’acció inusual dins de la productora però que li va permetre tenir un control sobre el guió i la direcció.[1] Ha estat traduïda al català amb el títol "El cameraman".[2]
ARGUMENT
Luke Shannon és un fotògraf de carrer que es guanya la vida fent fotos als carrers de Nova York. Un dia la seva feina es veu interrompuda per una celebració multitudinària que és filmada per molts reporters. Entre ells, Luke coneix a Sally i se n'enamora. Quan descobreix que Sally treballa al departament de notícies de la Metro-Goldwyn-Mayer, logra fer-se contractar com a càmera després canviar la seva càmera fotogràfica per una de cinema.
Sally per la seva part li recomana que filmi tan com pugui i a més li dónai informacions per tal que pugui tenir la primícia en diferents notícies. De totes maneres, les seves primeres grabacions són molt dolentes i semblen montatges avantguardistes, cosa que provoca la burla de la resta de professionals de l'empresa. Malgrat el fracàs, Sally accepta una cita amb Luke i junts va a la piscina. Allà ell ha de fer front a nombrosos inconvenients. Sortint de la piscina, la parella es troba amb Harold Stagg, un altre reporter de la companyia, que s'ofereix a portar a Sally en el seu cotxe. La jove accepta i Luke puja al seient de darrera però queda ben moll degut a un ruixat.
L'endemà Sally l'envia a filmar la festa del barri xinès, doncs sembla que ha de succeir quelcom important, notícia que només explica a ell. Camí cap allà xoca accidentalment amb un músic de carrer i suposadament mata el seu mico. Un policia que es presenta en l'incident obliga Luke a pagar pel mico i li ordena que s'endugui el cos de l'animal. Poc després el mico recobra el coneixement i acompanya Luke.
Un cop al barri xinès es produeix una lluita entre clans rivals que ell pot anar filman. Quan és acorralat pels membres d'un dels clans es rescatat pels policies que arrestan als que es barallen. Luke torna l'oficina però descobreix que la càmera no té película i que ha perdut tot el que havia filmat. Quan el seu cap descobreix que Sally havia donat la notícia a algú tan inexpert l'esbronca i Luke decideix plegat per evitar problemes a la noia.
Luke torna a la seva antiga feina però continua filmant com a entreteniment. Un dia decideix anar a enregistrar una regata i en ella participen Sally i el seu promès. Aleshores descobreix que el seu mico li havia robat la pel·lícula sense que ell se n'adonés. Aquest, per tal d'impressionar la seva companya pren riscos innecessaris que acaben fent volcar la barca. Harold logra nadar fins a la platja sense pensar en cap moment en la noia que no pot sortir ja que la barca va donant voltes al voltant seu. Luke se n'adona i es llença a l'aigua per salvar-la. Quan aconsegueix portar-la a la platja, Sally està inconscient i Luke corre vers una farmàcia per cercar quelcom per reanimar-la. Mentrestant Harold pren el seu lloc i quan Sally es desperta es convenç que ha estat Harold qui l'ha salvat. Quan Luke torna els veu com s'allunyen per la platja.
Luke envia l'escena de l'enfrontament al barri xinès a la companyia de notícies i el seu ex-cap l'examina en presència de Sally i Harold. El cap queda impressionat per l'enregistrament de Luke dient que és la millor feina que ha vist en anys. A continuació del metratge troba a més la filmació de l'accident de Sally: el petit mico, volent imitar el seu amo, ha grabat tota l'escena del salvament. Sally descobreix la impostura de Harold i que el seu veritable heroi és en Luke i decideix anar a buscar-lo. Li explica que allà l'esperen per fer-li una gran rebuda. Mentre van pel carrer, es troben amb una desfilada en honor de l'aviador Charles Lindbergh i Luke creu que en realitat és per a ell.