dimarts, 10 de març del 2009

KAVAFIS: DINS EL MATEIX ESPAI



En una conversa amb Cayo López, devot cuiner i gormand, molt entès en fotografia també, entorn al plat, el paladar i la imatge, em va fer notar que un bloc com aquest no contenia poesia. Cosa ben palesa que no goso justificar. Ara bé, per reparar-ho, què millor que començar per un poeta que he vist sempre com un far tuïtiu en la mar de la literatura. JC


DINS EL MATEIX ESPAI

Voltant de casa, de centres, de barri,
que miro i per on giro i rodo; anys i anys.

Us he creat en mig d’alegria i en mig de penes;
amb tantes circumstàncies, amb tantes, tantes coses.

I t’has tornat sensació to plegat, per a mi.


Kontstantinos P. Kavafis (Alexandria d’Egipte 1863-1933)

Poeta neogrec de to pessimista i amb un sentiment tràgic davant la vida, salvats només per l’evocació tèrbola d’amors prohibits –l’amor grec- i la consegüent voluptat. També mitificà la ciutat d’Alexandria (on visqué sempre a partir de 1885), últim testimoniatge d’un hel•lenisme que s’enfonsa sense que la nissaga grega, hereva també del gloriós passat bizantí, pugui evitar-ho. S’inspirà en el coneixement de la història i reflexionà amb clara intenció didàctica. Fou editat pòstumament a parir del 1935.

Traducció de Carles Riba (Barcelona 1895 – 1959), ed. Curial, Barcelona , 1983 (4ª), amb un exhaustiu pròleg de Alexis E. Solà, hel•lenista i especialista en Llengua i Literatura Grega Moderna. Riba publicà en 1962 aquest recull d’extraordinària sensibilitat literària i sociohistòrica sociohistòrica i acompanyada del text grec. Una versió fidel i bella saludada així per Joan Fuster: poques vegades els versos del nostre poeta [Riba] han aconseguit una fluència i una diafanitat, una gràcia i una destresa tan llisquents i tan voluptuoses com en aquesta traducció. Tot i que el mestre Riba prescindí deliberadament d’aquelles zones del món eròtic kavafià que no poden ésser acollides sinó amb marcada violència entre nosaltres (J.Triadú). Aquest eros fou traduït i publicat als Clàssics Curial en 1975 per Alexis E. Solà.

Foto: Ja: Col llombarda en cava, Campillos Paravientos, abril 2002