dissabte, 14 de juliol del 2012

VIDEOART A LA BOUESIA: FERIDA ARREL: MMM + UN BOU, DOS BOUS, TRES BOUS



La Bouesia s’expandeix amb el videoart, aquesta expressió artística d’hibridacions digitals on la imatge, el text, la música, l’acció, se succeeixen, se superposen, s’oposen i es contraposen: simultaneïtat i multiplicitat –un trencadís.

En parlava ahir al comentari a l’exposició Acceleració Bouhaus del Pati d’Amposta, http://bouesia2.blogspot.com.es/2012/07/acceleracio-bouhaus-lexposicio-de-la.html. Allí l’espectador admirava i xalava amb els vídeos de La Ferida i d’Ester Xargay, dels quals procuraré fer un inventari més avall. En tot cas, deixaré constància de la darrera de les acceleracions del dissabte 30 de Juliol al Pati. Tard, era tard, més de sis hores de bouesia ininterrompuda, constant, densa, quan va arribar FERIDA ARREL: MMM, la pel·lícula col·lectiva que es capbussa en “l’aigua profunda d’un cor salvatge i rebel per les lleres formals de la tradició”, com M À Anglada va definir l’obra de la poeta Maria Mercè Marçal. Alba Sotorra i Heura Marçal ens van presentar aquest cor de mirades que volen reflexionar sobre la identitat femenina i la seva construcció. Les diferents Marçals, poeta, traductora, professora, feminista, intel·lectual, mare... es donen cita en aquest mirall múltiple per (re)construir una genealogia femenina en imatges. Un mirall on identificar-se com a dona i creadora que parla sobre la maternitat, la llengua, el cos de la dona, la memòria, la tradició popular, la natura, l’art, l’amor lèsbic, la malaltia, la mort... Les 22 realitzadores projecten la seva experiència en el reflex marçalià que es converteix en un diamant calidoscòpic que irradia simetries i asimetries, correspondències i proporcions. (Crèdits més abaix)

Voldria remarcar, però, una creació colpidora: Un bou, dos bous, tres bous, d’Elàstics Unlimited, creada per a la Bouesia 2008. El videopoema mostra les evolucions d’un minotaure en el marc de la plaça de bous de Deltebre. Una rauxa animal que esdevé humana poesia, impuls bouètic, atavisme i fúria cultural en una àgora sense ciutadans, però que encara conserva l’arena i el torill. Impressionant!

Elàstics Unlimited és un col·lectiu format per Blai Mesa i Pau Padrés (2005). Una narrativa del present fresca i amb tocs d'ironia, la poesia es remescla amb música i vídeo en directe. A partir d'elements extrets del quotidià i passatges onírics adornats amb dosis d'un humor un pèl surrealista, expressen la persistent voluntat de perpetuar el joc i fer del gaudi un mètode de treball i un sentit del temps estrictament desaccelerat.



Ara intentarem fer un inventari del que hom troba a la xarxa. Després afegirem els enllaços de altres vídeos que hom pot trobar a la xarxa i que han esventat la Bouesia.

(videopoema d'EX)
Ester Xargai: 
OSMOSI I
Realització, Ester Xargay. 2004. Música, Miquel Àngel Marín.
El ritual del bou capllaçat és propi de les festes de la Cava, al Delta de l’Ebre. Tot el poble participa de la festa del bou. Tot plegat és immers dins la cultura de l’aigua d’aquestes terres guanyades al mar pels sediments del riu Ebre que, juntament amb el peculiar paisatge dels arrossars i de l’enginyeria hidràulica que l’han fet possible, també hi són protagonistes.
OSMOSI II
Realització, Ester Xargay.2005. Música, Miquel Àngel Marín.
Bous a la plaça de bous de la Cava. Duo amb un bou de Miquel Àngel Marín al clarinet, que s’enlaira sobre els obstacles de l’arena, entre escenes de la festa.
MICRODANSES

Realització i muntatge sonor: Ester Xargay / Idea, text, música i interpretació: Miquel Àngel Marín / Edició i animació 3D: Adolf Alcañiz / 2012. Amb "Microdanses", el músic Miquel Àngel Marín evidencia el llenguatge gestual que genera la música que ell toca amb el clarinet, especificament pensada per fer ballar les claus i d'altres parts de l'instrument. Així mateix hi ballen una tria de frases del seu llibre "Música és eixampar mosques", que s'escolen per les imatges en forma d'ona de so. El resultat audiovisual, la mise en image i el muntage visual i sonor, configuren, amb aquestes peculiars interpretacions musicoballades, una coreografia d'"entra-i-surts" brossians. Ester Xargay

LO TEIXIDOR, LA VEU DE LA JOTA DEL DELTA DE L’EBRE
DVD produït pel Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta, 2008. Realització: Ester Xargay, Adolf Alcañiz i Carles Hac Mor. Audio: Ferran Conangla. Disseny i programació: Maria Duran. Amb la col·laboració de Miquel Àngel Marín.

més que un document, és un estudi de la poesia improvisada protagonitzada per l’enversador degà, Lo Teixidor, darrera fita d’una tradició que s’aprenia exercint-la en la “quadratura” de la jota i la rondalla. Xargay ressegueix els passos de la Jota i la veu de Lo Teixidor en els moments propicis de la festa, tant si és major com privada, i documenta el primer cop que el Festival de Poesia de Barcelona va acollir la resposta immediata i en vers d'aquest art arrelat en les fondàries de la memòria col·lectiva. El resultat és d’una veracitat emocionant. (JC)

(No es troba a la xarxa)

E Xargay: http://vimeo.com/user3412517/videos


LA FERIDA PRODUCCIONS:
La Ferida des del 2005 està format per Blai Mesa, David Fernández i Gerard Gil. Un treball exquisit que traspassa el documental per córrer per les aigües de la bouesia audiovisual: també és la Bouesia 2007.

BOUEMA, 2008
Un treball exquisit que traspassa el documental per córrer per les aigües de la bouesia audiovisual. Bouema és també Bouesia 07.
BARCASSES, 2010
Video poema sobre l’Encontre de les Barcasses al tardet, Bouesia 2010. Un dels actes més recordats i significatius de la Bouesia. Era la sisena edició (2010) i Miquel Àngel Marín va conjugar el riu i el paisatge i dos músics excepcionals per a un concert de música ficció. Es tractava de celebrar un moment històric singular, l’arribada del pont, el nou passador, que s’emportaria les barcasses i la seva funció. Vilawebrecupera el testimoni sonor i les imatges de la Ferida Produccions, una dansa única i efímera de barcasses trenada amb les improvisacions de dos creadors excepcionals, Carles Santos i Llorenç Barber, i que per pirmer cop actuaven plegats. 


TIRANT LO RALL

L'ENCONTRE DE LES BARCASSES AL TARDET.
Fantàstica idea de Miquel Àngel Marín per retre homenatge a les barcasses. Amb l'actuació de Carles Santos, Llorenç Barber i els passadors de les barcasses de Garriga i La Cava. Dins de la programació de Bouesia, el Festival d'Estiu de Deltebre. 30 de juliol de 2010.

També ha documentat altres esdeveniments bouètics com l’Homenatge a Josep Bo amb l’actuació de Butifarra , Bouesia 2009.

TVV, TELEVISIÓ VANDELLÒS
TVV ha estat sempre entusiasta amb el seguiment de la Bouesia a Vandellòs, de la que almenys hem vist reportatges des de 2008.



http://www.vimeo.com


FERIDA ARREL: MMM
CRÈDITS:

Fotograma de la entrega d'Alba Sotorra, l'àvia


Una mirada col·lectiva de 22 realitzadores entorn de la figura de Maria-Mercè Marçal

Realitzadores:

Núria Araüna
Neus Ballús
Elisabet Cabeza
Judith Colell
Greta Fernández
Laura Ginés
Mercè Ibarz
Mireia Ibars
Francesca Llopis
Laia Manresa
Elena Molina
Andrea Nunes-Raquel Rei
Mariona Omedes
Anna Petrus
Ona Planas
Elisabeth Prandi
Giovanna Ribes
Eva Serrats
Alba Sotorra
Rosa Vergés
Marta Vergonyós
Lydia Zimmermann


Direcció: Fran Ruvira
Producció executiva: Heura Marçal, Fran Ruvira
Muntatge col·lectiu: Alex Murrull, Pau Bacardit
So: Maria José García, Aida Rodríguez
Producció: Leticia González, Helena Sastre
Disseny cartell: Daria Esteva
Fotografia cartell: Montserrat Manent

Amb la música de Marina Rossell, Sílvia Pérez Cruz, Jabier Muguruza, Toti Soler, Enric Hernàez, Alessio Arena, Laura Casaponça, Maurici Villavecchia, Roberto González Asensio, Igor Binsbergen, Pablo Weijsenfeld…

Amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema català, associacions contra el càncer del Baix Llobregat i l’Associació Salt d’Eix de l’Hospitalet de Llobregat.