diumenge, 27 de maig de 2012

BOUESIA 2012, PROGRAMA. DEL 1 VI 12 AL 1 VII 12LA CONSTRUCCIÓ DE LA CASA DEL BOU
100 ANYS DE JOHN CAGE I EL CANAL DE L’ESQUERRE DE L’EBRE

AMPOSTA, DELTEBRE, TIVENYS, TORTOSA, VANDELLÒS, XERTA

EXPOSICIÓ: DEL 2.06.12 AL 1.07.12

PROGRAMA D’ACCELERACIONS: 1, 2, 3, 30 DE JUNY I 1 DE JULIOL

Per descarregar la 
PROGRAMACIÓ BOUESIA 2012: LA CONSTRUCCIÓ DE LA CASA DEL BOU:
Y EL CARTELL:

Bouesia 2012. “La construcció de la casa del bou” s’estructura al voltant de dos grans eixos: d’una banda les Acceleracions, un bon grapat d’activitats que es concentraran els dies 1, 2, 3, 30 de juny i 1 de juliol i entre les quals destaca una Bouromeria de Deltebre fins a Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta, és a dir una peregrinació cultural a un centre d’art;  accions de l’artista plàstic David Ymbernon i de la ballarina senienca Sònia Gómez, també sonarà el Piano a quatre mans de Carles Santos i Inés Borràs, la música de Llorenç Barber i Montserrat Palacios i la poesia d’Eduard Carmona, Carles Hac Mor, Josep Pedrals i Andreu Subirats, entre d’altres.

L’altre gran eix és l’exposició Acceleració Bouhaus (1912-2012). Una exposició sobre la trajectòria de la Bouesia a partir del material documental aportat i com a registre del fet creatiu que s’ha generat durant el període 2005-2012, i un intent de dibuixar una genealogia de la Bouesia, de buscar una profunditat temporal fins a l’any 1912, anys de la inauguració del canal de l’esquerra de l’Ebre i del naixement de John Cage. L’exposició, que inclou un taller amb alumnes de l’IES Deltebre, es podrà visitar de l’1 de juny a l’1 de juliol a lo Pati Centre d’Art de les terres de l’Ebre, Amposta.

Així doncs, Bouesia 2012 commemora el centenari del naixement del músic americà John Cage i el de la construcció del Canal de l’Esquerra de l’Ebre. Cage va ser un pioner de la música aleatòria, la música electrònica i la utilització no estàndard dels instruments. És a dir, va revolucionar el panorama musical, de la mateixa manera que la construcció del canal de l’esquerra va revolucionar el Delta de l’Ebre i en va accelerar el progrés econòmic, social i cultural. El seu particular homenatge es farà a l’assut de Tivenys i Xerta on naix el canal de l’esquerra amb un recital poètic travessant a peu el riu Ebre i la interpretació de peces de Cage.

L’edició d’enguany de la Bouesia ha comptat amb la col·laboració del Centre d’Arts Visuals Lo Pati, els ajuntaments d’Amposta, Deltebre, Tivenys, Tortosa, Vandellòs-Hospitalet i Xerta, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat i diverses empreses privades.


PROGRAMA:


1 DE JUNY DIVENDRES. ANÍS MOR A CAL BOU. VANDELLÒS
VI Bouesia a Vandellòs, enguany dedicada a Carles Hac Mor.
19.00 h. Bousalutació de benvinguda a la pl. Dr. Gil-Vernet i Revista caminada.
22.00 h. Sopar boupopular.
24.00 h.  Resitral: bouafter a Cal Bou.
2 de juny. ACCELERACIÓ BOUHAUS 1912- 2012. BOUINAUGURACIÓ
DELTEBRE / SANT JAUME D’ENVEJA / BALADA / AMPOSTA

        Peregrinar, inaugurar, cantar, pintar, festejar, presentar, sonar, recitar. 
Infinitius de tot un dia, del matí a la nit. Infinitius de la 
Bouesia per celebrear un centre d’art. 
Miquel Àngel Marín.

10.00 h.
Acceleració 1: Peregrinar a un Centre d'Art. Bouromeria caminada de 15 quilòlmetres entre Deltebre i Amposta. Sortida des del pont lo Passador (Jesús i Maria-Deltebre) i continuar pel camí de sirga entre Sant Jaume, Balada i Amposta.

19.00 h.
Acceleració 2: Inaugurar una Exposició: Acceleració Bouhaus (1912-2012)
Acceleració 3: Cantar un centre d’art: Torreta i Rondalla Teixidor, cantador i rondalla.
Acceleració 4: Pintar un centre d’art: David Ymbernon, artista plàstic.
Acceleració 5: Festejar un centre d’art a càrrec de Sònia Gómez, ballarina.
Acceleració 6: Presentar i sonar el llibre John Cage de  Llorenç Barber: Llorenç Barber  i Montserrat Palacios, músics.

CENTRE D’ART LO PATI

21.00 h.

Acceleració 7: Accionar un centre d’art:  
                        Projecto 23 (Madrid)
Mercè Girona, Marta Darder, Catalina Girona, Carles Hac Mor i Rina Ota (Nova York, Barcelona, Lleida, Tòkio)
Eduard Margalef (Vandellòs): Acceleració de partícules.
Ester Xargay i Miquel Àngel Marín (Sant Feliu de Guíxols, La Cava-Deltebre)
Don Simón y Telefunken    (Valls - Tarragona).

CENTRE D’ART LO PATI

1.00 h

Acceleració 8: Recitar a un bar: Resitral, Bouetes i totbou que vulgue.

CAFÈ LLAR


EXPOSICIÓ: ACCELERACIÓ BOUHAUS (1912-2012)
Acceleració Bouhaus (1912-2012) és una exposició sobre la trajectòria i el discurs de la Bouesia (2005-2012) a partir del material documental i com a registre del fet creatiu que s’ha generat durant aquests anys. Una genealogia de la Bouesia que agafa com a punt de partida l’any 1912, any de la inauguració del canal de l’esquerra de l’Ebre i del naixement de John Cage. L’experimentació artística i el diàleg entre creació, territori i paisatge són alguns dels temes transversals d’aquesta exposició.

S’hi podà trobar la relectura d’aspectes de la cultura popular (l’homenatge al Teixidor i la rondalla); la celebració de formes de vida lligades al paisatge i el territori (l’homenatge al pas de barca amb el concert de Carles Santos i Llorenç Barber a dalt de les barcasses); les tensions entre les formes de relació pròpies del món rural i els canvis en la morfologia urbana; el pensament estimulant continu de Carles Hac Mor i Ester Xargay, (la no-intenció, el no-assaig, el valor creatiu de l'imprevist, el posar en qüestió la cultura de l’èxit); i el caràcter experimental de la Bouesia i el seu modus vivendi (els diferents espais on han tingut lloc les activitats: espais naturals, places, “xiringuitos”, cases particulars, bars, barcasses, els carrers...

Acceleració Bouhaus (1912-2012) ha estat el punt de partida per al taller de creació Rellegim i posem en valor el paisatge, realitzant per estudiants de l’Institut de Deltebre de la matèria de Visual i Plàstica. El material resultant del taller, així com el procés de treball, formen part l’exposició.

Comisariat: Joan Bonet, Patrícia Carles i Miquel Àngel Marín.
Disseny de l’espai i concepte expositiu: Joan Bonet i Patrícia Carles.
Col·laboració en la realització del taller: Carme Domènech, Gisela Daura i estudiants de l’Institut de Deltebre.


3 DE JUNY DIUMENGE. BOUESIA A LA DESEMBOCADURA DE L’EBRE. LA CAVA-DELTEBRE
L’arbre inútil que donava tanta ombra. La utilitat de la inutilitat és una bona notícia per als artistes. Perquè l’art no serveix a cap propòsit material. Té a veure amb el canvi de les ments i dels esperits. Les ments i els esperits de la gent estan canviant. No solament a Nova York, sinó a tot arreu. Ja és hora de fer un concert de música moderna a l’Àfrica. El canvi no és pertorbador. És encoratjador. John Cage

19.00 h.
Poesia als parcs. Recital a la desembocadura de l'Ebre, al ziggurat del Galatxo de Sorrapa, dins el Cicle de recitals als Parcs de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’Ajuntament de Deltebre. Coordinació del cicle: Carles Hac Mor i Esther Xargay. Amb els poetes Emigdi Subirats (Campredó) i Joan Vinuesa (Barcelona) i Paraula de dona de Adas de Deltebre.

30 DE JUNY DIUMENGE. BOUCLOENDA
ACCELERACIÓ BOUHAUS 1912- 2012. AMPOSTA
El codi seriós de les conferències. I una bouconferència?
Un bou i un piano.
Partitura, dislocació, desconstrucció i descol·locació.
Tinc gana i per això recito. No tinc ganes de fer una altra cosa.
Balla i calla.
Miquel Àngel Marín

18.00 h.
Acceleració 9:  
Diego Burián,Subliminals.
Sam Vila, La poesia segons un servidor.
Carles Andreu, Circonferència deambulatòria entorn dels oients sobre el tema “Santantoni Tàpies versus Santantoni Gaudí”.
Ferran Sáez Mateu, Declamar és reclamar.
Carles Hac Mor, l’obra d’un infrapoeta de Boters, Josep Bou i Musclos (lo Bep de cal Miques), a la llum del ziggurat del Galatxo de Sorrapa.
BOUCONFERÈNCIES

CENTRE D’ART LO PATI

20.00 h.
Acceleració 10: Inés Borràs i Carles Santos. Piano: Cage, Ligeti, Santos, Satie i Schubert.

21.00 h.
Acceleració 11: Joana Brabo, Eduard Carmona i Alba Sotorra. Poesia i vídeo.

22.00 h.
Acceleració 12: Bouconcert. Tri@ngle -Oriol Aymat, violoncel, Dani Espasa, piano, Miquel Àngel Marín, clarinet-. Brahms i improvisacions a partir de Brahams.

23.00 h.
Acceleració 13: Andrés Corchero i Joan Saura, dansa i electrònica.


Carles Santos i Inés Borràs. Lo Pati.
23.30 h. Pluja d'esquelles per a la cloenda d'una exposició. Llorenç Barber i Montserrat Palacios. Lo  Pati

CENTRE D’ART LO PATI

1.00 h
Acceleració 14: Bouetes i totbou que vulgue. Resistral.
CAFÈ  LLAR

1 de juliol DIUMENGE
HOMENATGE  A JOHN CAGE I AL CANAL DE L’ESQUERRA DE L’EBRE. A L’ASSUT DE XERTA, TIVENYS- I TORTOSA.

Artaud palplantat davant el Bauhaus: aquells fòtils, aquells remenaments abstractes, aquella superioritat benestant, civilitzada, ens han vençut; el patetisme del Bauhaus és el de la descomposició més extrema. Quina és la cosa més perniciosa, més carca, de l’art al servei de la societat? El seu didactisme o pedagogisme? El civisme? El racionalisme? L’higienisme? L’eclecticisme? L’ansia d’eliminar contradiccions? L’utopisme burgès disfressat d’aspiracions petitburgeses, i a l’inrevès? La voluntat de divulgació?
Carles Hac Mor


12 h.
Recital travessant el riu Ebre a peu. Assut de Xerta. Bouetes i totbou que vulgue. Xerta i Tivenys.

14 h.
Dinar i migdiada poètica. Omitsu i Leroy Cardwell: recital i presentació del llibre Remendando pantalones. Javier Caballero: La construcció de la Casa del Bou. Miquel Àngel Marín: Sonata per a clarinet,  de John Cage. Hèctor Arnau: La mare de totes les guerres (lingüístiques), perbouformance. Xavi Lloses i Nuvolaris. Bouetes i totbou que vulgue.
Bar Parc Bar, Tivenys.

18 h. Recital poètic i musical on el canal es fa invisible, dedicat a John Cage.
Bouetes i totbou que vulgue. Remolins.
19.00 h. Revista caminada pels carrers de Tortosa. Bouetes i totbou que vulgue.

20.00 h. Recital-presentació on el canal torna a l’aire lliure, dels darrers llibres de Josep Pedrals -El romanço d’Anna Tirant, Labreu ed.- i d'Andreu Subirats -Galtes de perdiu, Labreu ed.-. Raval de la Llet. Bouetes i totbou que vulgue.


HAN CONFIRMAT L'ASSISTÈNCIA MÉS DE 50 BOUETES


Imatges del programa, disseny de DAVID YMBERNON