dimecres, 30 de juliol del 2008

BOUESIA 08: IV APLEC DE POETES


Lo riu de la Bouesia acaba d’assolir la quarta fita. L’aplec més nombrós de poetes dels Països Catalans ha desplegat en tres jornades intenses l’àgora fonamental de la veu i del gest. Aquí la poesia s’expressa des de les arrels primigènies de la nostra jota fins a les formes més trencadores de la poesia d’ara i de demà. El riu torrencial del Teixidor, degà de la improvisació, i el batec de la Rondalla s’escampa fins al dadaisme culinari de David Ymbernon, el Teatre de la Veu de Carles i Annie Andreu, les accions sonores de Bartolomé Ferrando, la vibració còsmica de Llorenç Barber i un etcètera de més de quaranta noms propis conduïts pel verb serè i polièdric de Carles Hac Mor, l’antipoeta, la salflorsalvatgina Ester Xargay i el boufit màgic de Miquel Àngel Marín.

La Bouesia, els bouemes joglarescs de riu àcrata que riu i que se'n riu de qui no riu s'escampaven des de la Cava (Hac Mor), té dos plats forts. El Regsexcital, al bell mig d’una plaça, on els bouetes no es defensen ni competeixen, sinó que exposen la complicitat de la poesia a la punta del fil de la veu i del silenci, la dansa i la nou negra de Benet Rossell, la màquina quimèrica de Paco de Morales, les guspires energètiques de Lord Alorda i els poetes de Pedra foguera. El temps exquisit contra el gust publicitari i ordinari. Una poesia oberta i lliure on qualsevol, minotaure o boueta, pot participar.

I la Revista Caminada, enguany per la vora del riu, dedicada a les tres barcasses. Des del pas de Garriga fins al pas del Baló, el moment més emotiu i remarcable va ser quan el seguici comandat per Andreu Subirats, Morales i Carles Andreu retornaren la jota al poble, que feia de rondalla. I en arribar al pas, Olmos ens obsequià amb pastissets, coc i vi ranci, mentre la Rondalla i el magisteri de Teixidor feien ballar tothom, pescadors de llopets i sirenes, turistes, i bouetes, construint l’instant en què cadascú determina la festa amb la seva participació singular. Cants de sirena i rauxa de versos. Una emoció escollida i l’esdevenir constant de l’univers que es deixaren coronar de llorers per la sorpresa celestial dels angelets Don Simón i Telefunken. J. CABALLERO
fotos: Priya

1: Lo Teixidor i Rondalla iniciant la Revista Caminada al pas de Garriga
2: El poeta Eduard Carmona, recita en un punt de la Revista Caminada.
3: Lucas Quejido, cantant de Misaluba, en un punt de la Revista Caminada.
4: Llorenç Barber, la veu de la música, en un punt de la Revista Caminada.
5: Lo Teixidor fa ballar tothom al pas d’Olmos.
6: Un moment de la cloenda al pas del Baló.