dimecres, 8 de juliol del 2009

HOMENATGE A TEIXIDOR, AMPOSTA 10 VII 09

DIVENDRES 10 JULIOL 2009 A LES 20 H PLAÇA DEL TEIXIDOR, AMPOSTA
(A LA CRUÏLLA DE L'AVINGUDA GENERALITAT AMB EL CARRER SÉNIA)



La ciutat d'Amposta ret homenatge a José Guach, lo Teixidor, el degà dels cantadors de jotes de les Terres de l'Ebre. La plaça, que ara es dirà del Teixidor, a la cruïlla de l'avinguda Generalitat i del carrer Sénia, acullirà les jotes de Jandret lo cantador, la rondalla del Teixidor, Guardet lo cantador i la seva rondalla i el grup de jota Paracota.

Teixidor ha dedicat tota la seva vida a la jota. Dels innúmerables moments poètics destacaré el recolzament a la Bouesia ja des dels inicis a la Setmana de Poesia de Barcelona 2006: la poesia culta mirava i admirava la improvització de la jota, un riu sempre novell. Recordaré el que vaig escriure:

Lo Teixidor i la seva rondalla arriben a Barcelona, canten la nostra jota primordial, i sedueixen Barcelona Poesia. La desena edició de Barcelona Poesia, organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona, es una setmana que aplega més de 160 poetes i més d'un centenar d'activitats, en un programa que es relliga amb el Festival Internacional de Poesia i amb els Jocs Florals.

Lo nostre Teixidor fou la joia del certamen que va donar la nota de sortida a la setmana poètica. Al bell mig del Verger del Museu Marès, la rondalla va trenar l'antiga veu de la jota en un acte, La bouesia del delta de l'Ebre, coordinat pels poetes Ester Xargay i Carles Hac Mor. La trompeta (Santi Alonso), la guitarra (Manolo Cid), el guitarró (Jordi Guarch), el bombardí (Alberto Martín) i el clarinet (Rodri, Juan José Rodríguez) emmarcaven la veu patrimonial de Teixidor (José Guarch Ferrer) degà dels enversadors, que teixia l'art de la improvisació entre un públic que aplaudia i s'entusiasmava. La nostra jota s'identificava amb Barcelona. El salero terral de Teixidó guanyava el reconeixement nacional.


Els versos del Teixidor són passes per les que encara avui caminen els bouetes. Teixidor és ja la banda sonora de les Terres de l'Ebre.

Foto: PACO MORALES,"Lo Teixidor sedueix Barcelona" publicada a Bouesia 2006, ed. Arola